مهم ترین هدف از ایجاد ارز نیمایی، احیا و توسعه و ساماندهی واردات و صادرات است و دلار نیمایی برای تعادل قیمت ها عرضه می شود. قیمت نیم دلار در مقایسه با ارزهای دیگر مانند سن یا نرخ آزاد کمتر است و به همین دلیل استفاده از دلار نیمایی برای واردکنندگان بسیار مفید است. با توجه به اینکه قیمت دلار چریش نسبت به سایر ارزها قابل قبول است، واردکنندگان مواد اولیه و تجهیزات از ارز چریش برای درآمدزایی بیشتر استفاده می کنند.صرافی ها نیز مانند فروشندگان کالا و خدمات موظفند بهای تمام شده کالای خود را تعیین کرده و با کسب درصدی به نام سود، آن را بفروشند. این مشکل صرافی ها را مجبور می کند تا اطلاعات کامل و به روز نرخ برابری ارز کشور خود را دریافت کنند.
قیمت ارز نیمایی
قیمت ارز نیمایی را بانک مرکزی با مشورت وزارت حراست تعیین می کند. میزان عرضه و تقاضا در بازار و همچنین نرخ تورم از عوامل تاثیرگذار در تعیین قیمت ارز هستند. می توان گفت در سامانه نیما اگر ارز صادرکنندگان پوشش تقاضای واردکنندگان باشد، نرخ ارز کاهش می یابد و بالعکس اگر تقاضا بیشتر باشد و ارز صادراتی پاسخگو نباشد، نرخ ارز کاهش می یابد. در حال حاضر قیمت ارز نیمایی 271 هزار و 928 ریال است و این قیمت نوسان چندانی ندارد. به طور کلی می توان گفت که قیمت نیم دلار بین 250 تا 280 هزار ریال در نوسان است اما قیمت آن هنوز به 280 هزار ریال نرسیده است. دلار نیمایی از آنجایی که برای کنترل و توسعه واردات و صادرات ایجاد شده است، قیمت مناسب تری نسبت به سایر ارزها دارد و بر خلاف محدوده بازار سهام، دامنه نوسان زیادی ندارد. قیمت گذاری ارز نیمایی و تعیین نرخ آن در دست بانک مرکزی است. بانک مرکزی قیمت ارز اسمی را با توجه به عرضه و تقاضا و میزان پوشش ارزی و همچنین بر اساس نرخ تورم تعیین می کند. وزارت حراست نیز در تعیین قیمت ارز نیمایی دخیل است و بانک مرکزی با هماهنگی وزارت حراست نسبت به اعلام قیمت ارز نیمایی اقدام می کند. اما به طور کلی می توان گفت کنترل قیمت ارز تنها در اختیار بانک مرکزی نیست، بلکه صادرکنندگان و واردکنندگان بسته به میزان عرضه و تقاضا در تعیین قیمت نیم دلار مشارکت دارند. برای خرید و فروش و انجام معاملات با دلار نیمایی باید به سامانه ارزی نیمایی مراجعه کنید. سامانه نیما که برای تعیین نرخ واقعی ارز کشور و ایجاد ثبات در بازار ارز ایجاد شده است، مکانیزمی شفاف و امن داخلی برای انجام معاملات است. با انجام معاملات از طریق سامانه نیما بدون نیاز به دریافت کد صرافی و با دلار نیمایی، فساد کاهش و احتمال خطا کاهش یافت.
با استفاده از سامانه نیما، معامله گران به طیف گسترده ای از مبادلات دسترسی دارند و می توانند به راحتی در خارج از مرزها تجارت کنند. آدرس اینترنتی سامانه نیما www.ntsw.ir است و کاربران می توانند با وارد کردن این آدرس در مرورگر خود وارد سامانه نیما شوند. سامانه نیما یکی از زیرمجموعه های سامانه معاملات ایران است که در حال حاضر می تواند تمامی صرافی های معتبر را شامل شود و خدمات ارزی ارائه دهد. علاوه بر صرافی هایی که برای ارائه خدمات ارزی در این سامانه قرار دارند، صادرکنندگان و واردکنندگان نیز از سامانه نیما برای انجام معاملات خود استفاده می کنند. برای ورود به نیما ابتدا باید آدرس www.ntsw.ir را در مرورگر خود وارد کرده و وارد سایت شوید. سپس کاربر باید وارد حساب کاربری خود شود یا در صورت نداشتن حساب ابتدا در سایت ثبت نام کند. افراد می توانند برای خرید ارز در بانک و خرید نیم دلاری به صورت کاملا آنلاین و غیر حضوری در این سایت ثبت نام کنند. لازم به ذکر است از آنجایی که سامانه نیما جزء سامانه جامع معاملات ایران است، کاربران ابتدا به سایت تجارت ایران مراجعه می کنند. پس از ثبت نام و ورود به حساب کاربری، افراد می توانند با انتخاب قسمت معاملات ارزی اقدام به خرید ارز و واردات آن کنند.
صرافی به نوع خاصی از شرکت سهامی یا سهامی اطلاق می شود که فعالیت آن به ویژه خدمات صرافی از جمله خرید و فروش ارز و سکه طلا می باشد. وظیفه انواع صرافی ها واسطه گری بین معاملات ارزهای فیزیکی و دیجیتال و سود حاصل از تفاوت قیمت خرید و فروش ارز است. صرافی علی حاجی ابول لو و شرکا با بیشتر از سی سال سابقه در زمینه طلا و ارز در کشور و زیر نظر بانک مرکزی به نام برند صرافی علیرضا در سال 1395 تاسیس شد. صرافی alirezaxchange.com با شماره ثبت 509276 شروع به کار کرد این شرکت تا کنون تمام تلاش خود را برای ارائه خدمات دقیق، سریع و مطمئن به مشتریان جهت رفع بیشتر نیازهای آنان به کار بسته است. این شرکت خارج از کشور در چارچوب قانون ارزی بانک مرکزی ج .ا معتبر است. امید است با استخدام همکاران توانمند و رعایت قوانین مربوطه خدمات خود را توسعه داده و رضایت مراجعین محترم را جلب نماید. صرافی کسب و کاری است که مجوز قانونی برای تبدیل یک ارز به ارز دیگر را برای مشتریان خود دارد. صرافی ها پول فیات (اسکناس و سکه) را تبدیل می کنند و معمولاً این کار را با ماشین شمارش پول انجام می دهند.
صرافی ها معاملات را در اشکال و مکان های مختلف انجام می دهند. صرافی ها ممکن است شامل یک نفر، یک دفتر کوچک با چند کارمند یا شبکه ای از کیوسک های کوچک خدماتی نصب شده در فرودگاه ها باشد. بانک های بزرگ بین المللی خدمات تبدیل ارز را در دستگاه های خودپرداز خود ارائه می دهند. در مقیاس وسیع تر، این تغییر قیمت را «بازگشت» می نامند. صرافی ها را می توان در شرکت هایی که این خدمات را به صورت آنلاین ارائه می دهند نیز یافت. این خدمات ممکن است توسط یک بانک، کارگزاری فارکس یا سایر انواع موسسات مالی ارائه شود. صرافی ها سود خود را با اضافه کردن مبلغی تحت عنوان کارمزد یا با گرفتن کارمزد از مشتریان به دست می آورند.