بودجهای که دولت به مجلس میدهد برای کسب مجوز از مجلس است و این برمبنای تحلیل نیست، برمبنای واقعیات است.
به گزارش نباء خبر، رئیس جمهور در پانزدهمین نشست خبری با حضور خبرنگاران داخلی و خارجی گفت : برای نخستین بار تولید گاز کشور به یک میلیارد متر مکعب رسید.
حجت الاسلام حسن روحانی در نشست مطبوعاتی با خبرنگاران داخلی و خارجی با بیان اینکه هفت ماه و چند روز از فرصت این دولت باقیمانده است گفت: امروز با وجود جنگ اقتصادی وکرونا سختترین روزها بر مردم میگذرد و دولت در این شرایط بار مسئولیت را برعهده دارد.
رئیس جمهور با بیان اینکه هفت ماه و چند روز از فرصت دولت باقیمانده است، اظهارداشت: خدا را شاکرم که بار مسئولیت دولت را در سختترین شرایط قرن اخیر به عهده ما گذاشت و شرایط شیوع ویروس کرونا و تحریمهای اقتصادی علیه ملت، سختترین اوضاع را برای ملت ما به وجود آورده است.
وی افزود: در دوران قبل از جنگ اقتصادی دولت را در سختترین شرایط یعنی رکود تورمی تحویل گرفتیم و رشد اقتصادی منهای هفت و هفت دهم درصد و تورم ما بالای ۳۰ درصد بود. شرایطی که برای هیچ دولتی در ابتدای کارش سابقه نداشته است.
روحانی تأکید کرد: درآمد نفتیمان قبل از دولت یازدهم حدود صد میلیارد در سال بوده ولی متوسط درآمد نفتی خوب ما در این دولت به طور متوسط ۵۲ میلیارد دلار گزارش شده است..
رئیس جمهور گفت: ما گاهی نفت را از ۳۰ دلار هم کمتر فروختیم، اما بهترین شرایط تورمی را در سه ۹۴، ۹۵ و ۹۶ سال حدود ۱۱ درصد بوده که در ۵۰ سال گذشته سابقه نداشته است که دولتی سه سال این چنین آماری داشته باشد.
وی افزود: وعده ما به مردم اعتدال و تداوم ارتباط با جهان بود و به مردم گفتیم که تحریم را از دوش مردم برمیداریم و حق مردم را استیفا میکنیم و کارهایی که در این مدت برای استیفای حقوق مردم در مسایل بینالمللی انجام دادیم، بهترین اقدامات بود.
در میادین مشترک گازی از قطر جلو زدیم
روحانی با بیان اینکه ما از ۶۰۰ میلیون بشکه گاز این مقدار را به ۱۰۰۰ میلیون رسانیدم، اظهار کرد: در میدان مشترک نفتی با عراق از ۷۰ بشکه در روز به هزار بشکه رسیدیم، ضمن اینکه در میادین مشترک گازی هم در تولید از قطر جلو زدیم.
تحریم باید پایان پذیرد
روحانی تاکید کرد: پایان تحریم به معنای این است که مردم به یکی از حقوق خود دست یافتند و پایان ترامپ به معنای پایان جنگ اقتصادی و تروریسم اقتصادی است. دولت نخواهد گذاشت کسانی پایان تحریم را به تأخیر بیندازند ما این اجازه را به آنان نخواهیم داد. تحریم باید پایان پذیرد و این حق مردم ماست. آمریکا باید به برجام بازگردد و ما هم گفتهایم که هرگاه این اتفاق بیفتد ما هم حاضریم به همه تعهدات خود بازگردیم.
تلاش ما این است قیمتها برای مردم قابل تحمل باشد
رئیسجمهوری در ادامه نشست خبری خود با رسانههای داخلی و خارجی در پاسخ به پرسش خبرنگار شبکه خبر سیما درباره وجود نوسانات در قیمتهای کالاهای مختلف اظهار کرد: اینکه مردم در زندگی و کالاهای روزمره دچار مشکل هستند کاملا درست است مردم باید توجه داشته باشند که امسال بخاطر کرونا صادرات غیرنفتی در ۸ ماهه اول حدود ۲۰ درصد کاهش یافته است.
وی ادامه داد:همچنین منابع ارزی ما در کشورهای دیگر با مشکلاتی در برداشت مواجه است و حتی همانطور که رئیس بانک مرکزی گفت برای برداشت پول برای کرونا و تامین واکسن دچار مشکلاتی هستیم؛ گرانی برخی کالاها به دلیل تأخیر در ورود برخی نهادههای دامی بود.
وی گفت: درآمد نفتی در سال ۱۳۹۰ صد و نوزده میلیارد دلار بوده و در سال قبل خیلی کمتر بوده است؛ در سال ۹۱ با کمبود کالاهایی مواجه بودیم، اما در این سالها با کمبود مواجه نیستیم، اما با گرانیهایی مواجهیم که دلایل آن نیز برخی سوء مدیریت ها، عدم برخورد قاطع با متخلفین و جنگ اقتصادی است.
رئیس جمهوری خاطر نشان کرد: یکی از مصوبات بسیار مهم ما مربوط به سامانه جامع تجارت بود؛ ما این سامانه را راه اندازی کردیم، اما افرادی به هر دری متوسل میشوند تا این سامانه اجرایی نشون و انبارها نمایان نشود و مردم در جریان قرار نگیرند، اقدامات بسیاری انجام دادند. الان ۷۰ درصد سامانه تجارت راه افتاده و مابقی نیز در دی و اسفند راه اندازی میشود که برای فهمیدن وضعیت کالاها از زمان ثبت سفارش تا زمان تحویل به مصرف کننده قابل مشاهده خواهد بود.
روحانی با تاکید بر اینکه تلاشمان بر این است قیمتها به حدی باشد که برای مردم قابل تحمل باشد، افزود در چند کالا که به واردات نهادهها لازم داشتند مشکلاتی داشتیم که البته در این زمینه مشکلات مدیریت نیز وجود دارد که من منکر آن نیستم؛ دنبال میکنم که مشکلات کمتر شود؛ پیش بینی من این است که در ماههای آینده شرایط با ثبات تری داشته باشیم.
لایحه بودجه ۱۴۰۰به نفع اقشار فرودست جامعه است
وی در پاسخ به پرسش ، مبنی بر اینکه پس از ارائه بودجه به مجلس فارغ از تمام حاشیههایی که نحوه ارائه و دریافت آن داشته است، اکثر نمایندگان در اظهار نظرهایی که نسبت به مفاد لایحه بودجه ۱۴۰۰ دارند انتقادهایی را مطرح میکنند که شاخصترین آن حسابی است که دولت بر روی درآمد ناشی از فروش نفت و یا نرخ ارز باز کرده است، یا این که میگویند دردسرهای این بودجه را دولت بعدی خواهد کشید و به همین دلیل بدون برنامه ریزی تنظیم شده است، نظر دولت درباره آن چیست، گفت: ما برای بودجه نقطه ضعف قایل نیستیم. بودجه ما نقطه قوت دارد آنان که دنبال نقطه ضعف آن هستنند، بروند و اینها را پیدا کنند. البته انتقاد از بودجه حق نمایندگان مجلس است. نیمی از این بودجه را ما اجرا میکنیم و بقیه آن را هم دولت بعدی اجرا میکند. این بودجه برای اقشار فرودست و برای جامعه سودمند است. بودجه بسیار خوب است و از اینجا به بعد دیگر در اختیار مجلس است که چگونه تصمیم گیری کند.
مشکلی با بازگشت آمریکا به برجام نداریم
روحانی در ادامه در پاسخ به این پرسش خبرنگار الجزیره که «آیا اینکه گفتید اجازه نخواهید داد هیچ کس مانعی در برداشته شدن تحریمها ایجاد کند، پیامی برای مجلس است؟» و «آیا امکان دارد با بایدن در صورت لغو تحریمهای دیدار کنید؟ یا اینکه گفتگوها درقالب ۱+۵ را آغاز کنید؟» گفت: دولت همه تلاش خود را انجام میدهد که در اولین فرصت ممکن تحریم غلط و ظالمانه را از دوش مردم بردارد؛ این یکی از وظایف دولت است و اگر ممکن باشد همین ساعت این کار را انجام میدهد؛ هر روزی که ۱+۴ یا ۱+۵ به تعهدات خود عمل کند، ما هم به تعهداتمان عمل میکنیم.
وی خاطر نشان کرد: آنچه مجلس تصویب کرده اقدام راهبردی برای رفع تحریم است و نه ادامه تحریم، اما اینکه آیا این قانون با هدفی که دارد منطبق است یا خیر بحث دیگری است؛ ما هر زمان که ۱+۴ یا ۱+۵ به تعهدات خود عمل کند ما هم به اجرای تعهدات خود بازمیگردیم و هیچ مانعی در این مسیر نخواهیم داشت.
رئیس جمهوری در ادامه اشاره به کاهش تعهدات برجامی از سوی جمهوری اسلامی ایران در ۵ مرحله اظهار کرد: در آخرین گام کاهش تعهدات برجامی به طرف مقابل اعلام کردیم که جمهوری اسلامی ایران برای فعالیتهای هستهای خود هیچگونه محدودیتی قائل نیست و در آخرین گام کاهش تعهدات نیز صریحا اعلام شد که هیچ تعهدی برای غنی سازی و تحقیق و توسعه قائل نیستیم. آنچه الان در زمینه فعال شدن IR۲M یا آنچه مجلس تعیین کرده، همه در قالب چیزی است که سال قبل به اعلام کردم و گفتم هیچ تعهدی دیگر در غنی سازی نداریم؛ ما مشکلی نخواهیم داشت اگر آمریکا بازگردد و اشتباهات گذشته خود را جبران کند و دولت آینده و آقای بایدن به شرایط ۲۰۱۷ بازگردد ما هم مشکلی نخواهیم داشت و به تعهداتشان عمل خواهیم کرد.
دولت مصوبه مجلس برای کاهش تاثیر تحریمها را مفید نمیداند
وی در پاسخ به پرسش درباره تاثیر طرح مجلس درباره پروتکلهای الحاقی و رویکرد دولت درباره آن اظهار کرد: دولت قبلا در اعلام کرده است که این قانون را مفید نمیداند.
مجلس به لوایح دولت اهمیت نمیدهد
روحانی همچنین در پاسخ به پرسش خبرنگار درباره تعامل دولت و مجلس در زمینه لوایح دولت گفت: دولت یک لایحه بسیار مهم راجع به انتخابات به مجلس قبل داد، اما متاسفانه در دستور کار قرار نگرفت؛ ماهها در دولت برای تدوین آن لایحه بحث شد، اما متاسفانه مجلس قبل آن را کنار گذاشت. ما مجددا لوایحی که در مجلس قبل تصویب نشده بود را به مجلس فعلی دادیم، اما متاسفانه هیچ کدام امروز در دستور کار نیست.
وی با تاکید بر اینکه مبارزه با فساد، تعارض منافع و شفافیت لوایحی است که ما به مجلس دادیم و از اولویتهای مردم هستند، گفت: متاسفانه مجلس به لوایح دولت اهمیت نمیدهد و این به نفع کشور نیست. دولت یک بدنه کارشناسی عظیمی دارد و این بدنه کارشناسی را نمیتوان با کمیسیونهای مجلس و مرکز بررسیها مجلس مقایسه کردح. لوایحی که در دولت تهیه میشود پخته و بررسی شده است. طبق قانون مجلس هم میتواند طرح داشته باشد، اما اصل داستان لوایح است. عدم تناسب یعنی خواباندن لوایح دولت و رسیدگی به طرحهای نمایندگان نمیتواند خیلی مفید باشد؛ بحث ما این است که چیزی تصویب شود که به نفع مردم باشد.
روحانی گفت: علت گرانی و بی ثباتی در برخی اجناس این است که ما در دولت وزیری که حامی مصرف کننده باشد نداریم؛ ما به مجلس قبل پیشنهاد تشکیل وزارت بازرگانی را دادیم؛ در نهایت روز آخر تصویب کرد، اما در یک جمله ایراد داشت که مجلس فعلی میتوانست در دو دقیقه ام را اصلاح کند، اما مصوبه به بایگانی رفت.
وی افزود: در دیدار اعضای دولت با رهبری، ایشان به دولت انتقاد کردند که چرا ۴ وزارتخانه را یک وزیر اداره میکند؛ در یکسری امور به نفع مردم است که مردم و مجلس در کنار هم باشند؛ برخی فکر میکنند مجلس نماینده ملت است و دولت از آسمان آمده است؛ این درحالی است که رئیس جمهور را نیز مردم انتخاب میکنند. رئیس جمهوری تصریح کرد: الان هم دولت و هم مجلس را مردم انتخاب میکنند و ما باید در آنچه به نفع مردم است همدیگر را یاری کنیم؛ طرحهای نمایندگان اگر به نفع مردم باشد ما کمک میکنیم؛ حتی در زمینه طرح اخیر درباره تحریمها ما مخالفیم، اما درحال تدوین آیین نامه اجرایی آن هستیم.
در شرایط مجلس قبل جلسه شورای عالی اقتصادی به خوبی برگزار میشد
رییس جمهوری در پاسخ به پرسش درباره زمان برگزاری مجدد جلسات شورای عالی اقتصادی سران قوا اظهار کرد: به زودی این جلسات برگزار میشود. به نظرم تا هفته آینده یا هفته بعدش این جلسه را برگزار میکنیم تا بخشی از مشکلات اقتصادی کشور حل شود. در مجلس قبلی شرایط به گونهای بود که این جلسات به خوبی برگزار میشد، اما در عمل خیلی کند اجرا میشد و امروز هم البته هر دو قوا در نظر دارند که این جلسات به زودی برگزار شود و با دقت و برنامهریزی بیشتر پیش رود.
جنگ اقتصادی تمام شده است
روحانی در پاسخ به پرسش مبنی بر اینکه چگونه میتوان مشکلات روزمره مردم را در شرایط جنگ اقتصادی حل کرد و میزان فروش نفت بودجه بر چه اساس است، گفت: معتقدم که جنگ اقتصادی تمام شده و این نه به خاطر انتخاب بایدن که به دلیل شکست خوردن طرح آنهاست یعنی حتی اگر ترامپ هم انتخاب میشد چارهای جز کنار گذاشتن این رویکرد نداشت.
وی افزود: ما ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را باید تولید کنیم و بفروشیم و این را هم به وزیر نفت اعلام کردهام که به دنبال بیشتر از این هم باشیم.
روحانی تاکید کرد: ما بر مبنای خوشبینی این بودجه را تنظیم نکردیم و براساس واقع بینی است. وزارت نفت گفته است که ۲ میلیون و ۳۰۰ بشکه توان تولید دارد، اما لزوماً قرار نیست همه آنهم در خارج از کشور به فروش برسانیم، ممکن است ۱ میلیون و ۸۰۰ بشکه را در خارج بفروشیم و ۵۰۰ بشکه هم در داخل به فروش برسانیم. به هرحال بودجه ما بر اساس واقعیت هاست و توان اجرایی شدن هم دارد.
اگر ۱+۵ به تعهدات خود عمل کند مانیز باز میگردیم
روحانی در پاسخ به پرسش درباره اینکه آیا جمهوری اسلامی نباید برای بازگشت آمریکا به برجام پیش شرط بگذارد و طلب خسارت کند؟ گفت: اگر بخواهیم از آمریکا درخواست پرداخت خسارت کنیم از سالها پیش از انقلاب تا امروز آمریکا خسارات بسیاری وارد کرده است، اما اینکه ما برای بازگشت به برجام پیش شرط بگذاریم، وقتی است که همه به بر جام باز میگردیم و در ضمن هم مطالباتشان را مطرح میکنیم که خوب است و حتما این کار را میکنم. اما درباره پیش شرط و اینکه چه کسی باید تعیین کند، این مسائل همه معنایش این است که به تحریم ادامه دهد.. وی افزود: آنچه امروز میگوییم این است که اگر ۱+۵ فردا صبح به تمام تعهدات خود عمل کند، بلافاصله ماهم عمل میکنیم. ما از کشورهای مختلف مطالباتی داریم و از همه بیشتر از آمریکا مطالبه داریم. اما درباره دریافت خسارت از کشورهای ۱+۵ مقصود ما این نیست که ۱+۵ به تمام تعهدات خود عمل کردند. در سالهای اخیر که ۱+۴ بود آنها هم به تعهدات خود عمل نکردند، آیا ما باید با آنها جنگ جهانی راه بی اندازیم و در گفتگو با ک شورها بگوییم که شما اول خسارات ما را پرداخت کن بعد با هم صحبت کنیم؟ آنچه امروز برای ما مهم است این است که آمریکا کامل به تعهدات خود بازگردد و عملا اعلام کند که خطا کردهاست و بعد از اینکه او به برجام بازگشت درباره مسیر جبران خساراتهایی که به ما وارد شده است فکر میکنیم.
بازگشت به توافق قویتر حرف ترامپ بود نه بایدن
وی در پاسخ به پرسش شبکه NBC درباره بازگشت آمریکا به برجام و اینکه بایدن میخواهد درباره برنامه موشکی و نفوذ منطقهای ایران هم مذاکره کند، اظهار کرد: آن تعبیری که از بایدن نقل کردید را من نشنیدم که بگوید اگر بخواهیم به برجام بازگردیم باید یک توافق قویتر باشد. اینکه حرف ترامپ بود نه بایدن! ترامپ میگفت که اگر بخواهیم به برجام برگردیم باید یک توافق تازه انجام دهیم.
رییس جمهوری گفت:، اما جدای از این، هیچ بحث و بررسی و مذاکره مجدد درباره برجام وجود ندارد و مسائل دیگری مانند مسایل منطقهای و موشکی هیچ ربطی به برنامه هستهای ندارد و همه اینها را قبلاً بحث کرده بودند در زمان برجام و ماهها میخواستند این موارد را هم وارد مذاکره کنند که ما رد کردیم و حالا، چون ترامپ از این موارد خبر نداشت این حرفها را میزد؛ بنابراین امکان چنین چیزی وجود ندارد.
لایحه بودجه ۱۴۰۰ براساس واقعیت است
روحانی در پاسخ به پرسش درباره اینکه آیا دولت خبری قطعی از برداشته شدن تحریمها دارد، اظهار کرد: بودجهای که دولت به مجلس میدهد برای کسب مجوز از مجلس است و این برمبنای تحلیل نیست، برمبنای واقعیات است. برمبنای گزارش پارسال بودجه و شرایط امسال است. اصلا تحریم برداشته نشود هم ما ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت را میفروشیم. این قطعی است. چه آمریکا به برجام برگردد یا برنگردد و چه تحریم برداشته شود یا نشود. این بودجه یقینی است و در شش ماه اول ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت میفروشیم.
رییس جمهوری تصریح کرد: اینکه بگوییم ما با این تصمیم درباره فروش نفت برای دولت بعدی مشکل درست کردیم این حرفها را از ذهنتان بیرون کنید. من از ابتدای انقلاب و نهضت حضور داشتم و از ابتدای نظام در درون آن مسئولیت داشتهام. من که آن کسی نیستم که بیایم و هشت سال رییس جمهوری شوم و بعد بروم با این و آن مصاحبه کنم. من برایم نظام مهم است و کلیت کشور اهمیت دارد. اینکه میگویید برای دولت بعدی مشکلساز میشود، چنین نیست. ما نه دولت بعدی که آینده کشور و نظام را میبینیم.
روحانی افزود: ما با کسی شوخی نمیکنیم که میگوییم فروش نفت ما آنقدر است. اگر تحریمها برداشته شود که ما هر مقدار که در شش ماهه دوم سال ۹۵ میفروختیم را خواهیم فروخت. ما فروش نفتمان در صورت برداشته شدن تحریمها که آنقدر نخواهد بود. بیشتر خواهد شد و به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه و همان اندازهای میرسد که در شش ماه دوم سال ۹۵ بود.
همه به فرمانده جنگ که رییس جمهوری است کمک کنند
روحانی در ادامه در پاسخ به پرسش درباره سطح تعامل قوای سه گانه با تاکید بر اینکه ما به دنبال تقابل با دو قوه دیگر نیستیم، اظهار کرد: مبنای تعامل ماباقوای دیگر قانون اساسی است و چیزی فراتر از قانون اساسی از قوای دیگر نمیخواهیم. ما اهداف مهمی داریم که باید مد نظر همه قرار بگیرد و قوای سه گانه باید بر مبنای منافع ملی حرکت کنند.
وی با بیان اینکه «ما به دنبال تعامل با قوای دیگر هستیم»، افزود: من مجدداً تکرار میکنم که ما در شرایط جنگ هستیم و همه باید به فرمانده میدان که رئیس جمهوری است کمک کنند.
بعید میدانم آقای اردوغان بخواهد به تمامیت ارضی ما توهین کند
روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار روزنامه همشهری درباره شعرخوانی اخیر اردوغان رئیس جمهور ترکیه و آینده روابط ایران و ترکیه با تاکید بر اینکه روابط ایران و ترکیه بسیار مهم است و دو همسایهای هستیم که با هم روابط سیاسی و اقتصادی داریم و در مسائل منطقه با هم گفتگو میکنیم و در روند آستانه باهم حضور داریم، گفت: مسأله تمامیت ارضی، ایران و جایگاه ایران اهمیت ویژهای دارد و حق مردم ما است که درباره یک جملهای حساسیت به خرج دهند.
وی افزود: آنچه برای من مهم بود این بود که وزیر خارجه ترکیه به وزیر خارجه ما گفته که آقای اردوغان چنین قصدی را اصلا نداشته است و سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه و سفیر ترکیه نیز بر این موضوع تاکید کردند.
روحانی با بیان اینکه «این یک شعر چندپهلو است و اگر در ایران خوانده شود یک معنا دارد و اگر در جای دیگری خوانده شود یک معنای دیگری دارد»، گفت:وقتی مقامات ترکیه صریحا اعلام کردند که آقای اردوغان چنین قصدی نداشته است و در همان سخنرانی نیز بر لزوم فعالیت چندجانبه در منطقه تاکید کرده اند و همچنین با سابقهای که از آقای اردوغان دارم بسیار بعید میدانم که ایشان بخواهند به تمامیت ارضی ما توهین کنند.
وی گفت: آنهایی که معترض شدند حقشان است که حساسیت خود را به میهن دوستی خود نشان دهند. اما مقامات ترکیه به صراحت گفتند که ایشان قصد داشته که بگوید مردم جمهوری آذربایجان از آزاد شدن سرزمینهایشان خوشحالند. آقای اردوغان معمولا شعر زیاد میخواند و بهنظر من با توضیحاتی که دادند میتوانیم از این مسأله عبور کنیم.
رئیسجمهوری تصریح کرد:حساسیت مردم ما بسیار مهم است و همه دنیا باید بدانند که میلیمتر میلیمتر سرزمین ملی برای مردم ما اهمیت دارد و همه در سخنرانیهای خود باید به این موضوع توجه بیشتر کنند.
از حساسیتها برابر اعدام “زم” برداشت میشود، او برای آنها کار میکرد
حرییس جمهوری در پاسخ به پرسش خبرگزاری فرانسه درباره اعدام روحالله زم و اینکه این موضوع باعث برهمخوردن برجام خواهد شد، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران قوه قضاییه دارد که مستقل است و دادگاهش حکم صادر میکند و این که حالا چنین حکمی برای گروهی باعث خوشنودی باشد یا برای گروهی باعث ناخشنودی که برای ما مهم نیست.
وی تصریح کرد: این چیزی خوبی برای تاریخ زندگی آقای زم نیست که در این کشور که ما قانون اعدام داریم و مجازات میکنیم این کشورها در برابر این یک مورد، اینگونه نگرانی و حساسیت نشان میدهند اینطور استنباط میشود که برای منافع آنها کار میکرده است.
وی ادامه داد: اروپاییها در برخی موارد حساسیت نشان میدهند و ما هم حساسیم و در برخی مواردی که در فرانسه رخ میدهد یا مثلاً ممکن است در آلمان رخ دهد، حساسیم و اعلام نظر میکنیم. ما هم ناخشنودیهایی از کارهایی که برخی دولتها در اروپا انجام میدهند داریم که اعلام میکنیم.
روحانی افزود: همه ما در چارچوب حقوقی که داریم باید در روابط خود اعلام نظر کنیم این فردی که اعدام شده بدون حکم دادگاه نبود و بنابراین آنان به حکم و قوه قضاییه ایراد دارند که آزادند اعلام نظر کنند و ما هم بر طبق قوانین خود عمل میکنیم و بعید میدانم که این مسئله به روابط ایران و اروپا لطمهای بزند.
اختیارات رئیس جمهور از اصل ۱۳۱ قانون اساسی بی اثر شده است
رئیس جمهوری همچنین در پاسخ به پرسش درباره حمایتهای رهبری از رئیس جمهوری و علت عدم استفاده رئیسجمهوری از اختیارات خود در زمینه تذکر درخصوص بازداشتها و مسائل حقوق بشری، گفت: رهبری طبق وظایف شرعی و قانونی که دارند از دولت حمایت میکنند، اما اینکه اختیارات رئیس جمهوری چقدر است و چقدر از آن استفاده میکند در قانون اساسی آمده است. شما به موردی درباره قوه دیگر اشاره میکنید و میگویید که قوه قضاییه کسی را زندان کرده یا کسی را محاکمه کرده و شما چرا از اختیارات خود استفاده نکردید؟
وی افزود: موارد بسیاری وجود دارد که از طریق وزارت دادگستری اقدام میکنم و اینگونه نیست که ما همه موضوعات را رسانهای کنیم و معمولا شکایاتی که به من میرسد، اگر نکته قابل ملاحظهای داشته باشد، آن را به وزیر دادگستری ارجاع میدهم و او نیز با قوه قضاییه و گاهی با شخص رئیس قوه قضائیه صحبت میکند، اما در عین حال وظایف رئیس جمهوری مشخص و روشن است؛ جایی رئیسجمهوری میتواند به قوه قضاییه طبق اصل ۱۱۳ اختیار دهد که ببیند قانون اساسی در حال نقض است که آن هم با تفسیری که در سال ۱۳۹۱توسط شورای نگهبان انجام شده، این اصل بی اثر شده است؛ قبلا مورادی بوده که رئیس جمهوری به قوه قضاییه تذکر داده است و این قوه به شورای نگهبان نامه نوشته و این شورا گفته که طبق اصل ۱۱۳ حق رئیس جمهور است که تذکر و اخطار قانون اساسی بدهد، اما در سال ۹۱ نظر شورای نگهبان تغییر کرده است و بر مبنای تفسیر جدید این شورا، اصل ۱۱۳ بی اثر شده است.
رئیسجمهوری گفت:به نظر من وقتی مردم به رئیس جمهوری رای میدهند، بر مبنای اصول قانون اساسی است. زمانی اصلی چند پهلو وجود دارد باید آن را تفسیر کنیم، اما در زمینه اصولی که روشن و واضح است و در سالهای قبل هم به آنها عمل شده، باید عمل شود.
روحانی با بیان اینکه «هرجا که طبق قانون اساسی در اختیارات من بوده است، اقدامات لازم را انجام دادهام.» خاطر نشان کرد:در هر موردی که دیدم بر خلاف قانون اساسی عمل شده علی رغم این تفسیر، باز هم تذکر کتبی داده ام، اما در پاسخهایی که به تذکرات رئیسجمهوری از سایر قوا و حتی در شورای نگهبان دریافت میکنم، به تفسیر سال ۹۱ این شورا استناد میشود.