ترکیه متاثر از چالش های قومی و ناآرامی مرزی خود نیازمند ارائه تعریف کارامدی از هویت ملی است تا شکاف های درونی جامعه خود را ترمیم کرده و یکپارچگی ملی را احیا کند. همچنین از یک زاویه کلی نگرانه، ترکیه سرگردان میان اروپایی بودن یا آسیایی ماندن است. موقعیت بلاتکلیفی و آشفتگی ترکیه در […]
ترکیه متاثر از چالش های قومی و ناآرامی مرزی خود نیازمند ارائه تعریف کارامدی از هویت ملی است تا شکاف های درونی جامعه خود را ترمیم کرده و یکپارچگی ملی را احیا کند.
همچنین از یک زاویه کلی نگرانه، ترکیه سرگردان میان اروپایی بودن یا آسیایی ماندن است. موقعیت بلاتکلیفی و آشفتگی ترکیه در تنظیم روابط امنیتی نظامی طی همکاری با ناتو، روسیه و کشورهای منطقه نیز وجود دارد و همین چند پرونده قطور گشوده مانده کافیند تا ترکیه کشوری درگیر در بزنگاه تاریخی خود ارزیابی شود. تولید هر ترکیب و معجونی از مشخصات و گزینه ها ممکن می باشد و لذا پیش بینی آینده ترکیه و تشخیص جهت رفتاریش محال شده است.
اخیرا تنش سیاسی ترکیه با اروپا و لفاظی های بی سابقه توجهات را جلب کرده است اما پیش از هر چیز نباید از نظر دور داشت که اردوغان طی چانه زنی برای الحاق به اتحادیه اروپا همواره به همه جمعیت ترک زبانان ساکن اروپا (فراتر از ترکیه تباران) اشاره داشته و جمعیت قابل توجه ترک زبانان اروپا را (مهاجر یا بومی) نماینده فرهنگی ترکیه بر می شمارد. علاوه بر این با واکنش تدافعی در برابر محکومیت کشتار ارامنه در دوران امپراتوری عثمانی، به نوعی مسئولیت عملکرد عثمانی را متوجه ترکیه کنونی دانسته و عظمت گذشته مرد بیمار اروپا را میراث پر افتخار ملت خود بر می شمرد.
البته ابزار دست اردوغان در تنش سیاسی جاری تاکنون محدود به ترکهای واجد شرایط شرکت در رفراندوم قانون اساسی شده است که حتما زیر تابعیت ترکیه اند و دولت اردوغان زیرکانه با پوشش کمپین تبلیغات آری به اصلاحات قانون اساسی، سازماندهی آنها را توجیه می کند!
اما متشکل کردن مهاجرین با هر توجیهی که باشد، قیام علیه سیاست توافقی دول اروپایی برای ادغام و همسان سازی مهاجرین محسوب می شود و همین تزاحم سبب واکنش تند دولتمردان اروپایی علیه اردوغان شده است. دول اروپایی دقیقا متوجه اند که پذیرفتن هویت مهاجرین ترک زمینه ساز تحمیل تشکلات هویتی دیگر مهاجرین نیز می باشد و ابتکار مشترک اروپایی در برابر تهدیدات کثرت مهاجرین را بی اثر می کند، مگر آنکه مقامات اروپایی در تبلیغات خود علیه ترکیه تجدید نظر کنند و ترکیه را نیز اروپایی و خودی برشمرند!
اردوغان بازی بلند پروازانه ای را پیش گرفته و متکی بر نهاد سازی در میان جماعت ترک زبانان و پرچمداری مقابله با اسلام هراسی، ابزارهای کارامدی برای فشار بر سیاست های تدافعی و امنیتی اروپای بحران زده دارد.
خنثی کردن اراده تاثیر گذاری اروپا در مخالفت محسوس با تغییرات قانون اساسی یک دستاورد فوری برای اردوغان است لیک پس از آن هم اروپا باید فکری به حال خود کند که این رشته سر دراز دارد…
باور کنیم که اردوغان علاوه بر فعالسازی تمایلات اسلام دوستی و ترک زبانی، با در دست داشتن برگه های متعدد دیگر از جمله کنترل “پناهجویان اروپا دوست”، حریف دست و پا بسته ای در برابر اروپاییان نیست.
هر چند سطح تنش لفظی تا هشدار آغاز جنگ صلیبی نیز رسیده اما زدن برچسب «فاشیست» به دول اروپایی مقاوم در برابر تحمیلات دولت ترکیه کاملا در چارچوب نهضت اردوغان می گنجد و «بیگانه هراسی» را بی پرده ترجمه می کند.
او بارها گفته که در صدد رسوا کردن مدعیان دروغگوست!
منبع : الف