دانشجویان از افزایش شهریه ها گلهمند هستند و کارکنان نیز از وضعیت معیشتی خود رضایت ندارند، اکنون شرایط دانشگاه آزاد به نحوی است که شاید در آینده ای نزدیک این دانشگاه نتواند به کار خود ادامه دهد.
به گزارش نبأخبر،کسب علم همیشه بین ایرانیان جایگاه رفیعی داشته و خانوادهها تلاش میکنند هرچند سخت، هزینههای تحصیل فرزندان خود را تامین کنند. دراین بین هستند مراکزی همچون دانشگاه آزاد که از این رویه سوءاستفاده کرده و شهریهها را بالا بردهاند؛ شهریههایی گزاف در مقابل آموزشهایی ضعیف که مانند دوکفه ترازوی نامتوازن هرچه این سنگینتر، طرف دیگر کمبارتر شده است.
اینگونه مراکز آموزشی که شاید به دلیل کیفیت پایین آموزشی نتوان نام آنها را دانشگاه گذاشت، از روحیه علمدوستی جامعه ایرانی تا جایی که توانسته اند، بهرهبرداری کرده و در سایه نظارتهای کمرنگ و بیتوجهیهایی که در دورههای قبل نسبت به عملکرد اینگونه مراکز شده، هرچه خواسته اند بر دانشجویان و خانوادههای آنها تحمیل کرده اند؛ آنها می دانند که خانوادهها هرطور شده هزینهها را هرچند سنگین و سخت، برای اعتلای علمی فرزندان خود پرداخت میکنند. اما به همان میزان، اعتراضات و شکایات به این افزایش شهریهها نیز بالا گرفته است.
با افزایش بیرویه شهریهها و افت کیفیت خدمات آموزشی در شعبههای مختلف دانشگاه آزاد، حالا بسیاری خواهان توجه جدی وزارت علوم و شورای عالی انقلاب فرهنگی به موضوع کیفیت آموزشی در این دانشگاه شدهاند. دانشگاهی که روز به روز بر تعداد صندلی های آموزشی خود اضافه کرده و دانشجویان زیادی را بدون آزمون جذب میکند در حالی که به دلیل پایین بودن کیفیت آموزشی، چشمانداز روشنی از آینده شغلی برای فارغالتحصیلان این دانشگاه نمیتوان متصور شد.
چالشهای این دانشگاه در حال حاضر به علت جمعیت دانشجویانش پُررنگتر دیده میشود. بیشتر دانشجویان دانشگاه آزاد، افرادی هستند که شانسی برای حضور در دانشگاه سراسری نداشتهاند و به ناچار دانشگاه آزاد را انتخاب کرده و اساسا از لحاظ مالی، تامین شهریه برای آنها دشوار است اما به هر حال علاقمند به تحصیل هستند و این افزایش بیرویه شهریه، دغدغه مضاعفی برای آنها و خانواده هایشان شده است.
البته به گفته محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد، اتکا دانشگاه به شهریه ۸۴ درصد بوده که سال گذشته به ۸۱ درصد رسیده و امسال به ۷۰ درصد میرسد. اما همین مقدار افزایش شهریه و به دنبال آن پایین ماندن کیفیت آموزش دانشجویان در کلاسهای این دانشگاه، باعث شده تا انتقادات جدی زیادی به عملکرد کلی دانشگاه آزاد وارد شود. از انتقاد به عدم ثبت مقالات دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترای این دانشگاه در مجلات معتبر علمی ملی و جهانی تا نبود شفافیت در خصوص فرایند محاسبه شهریه و عدم بهبود زیرساختهای علمی و آموزشی این دانشگاه در سالهای اخیر.
دانشگاه آزاد با رویه کنونی نمی تواند به کار خود ادامه دهد
احمدحسین فلاحی سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی درباره عملکرد دانشگاه آزاد و شرایط حاکم بر این دانشگاه و اینکه دانشجویان از افزایش شهریه ها گلهمند هستند و کارکنان نیز از وضعیت معیشتی خود رضایت ندارند، اکنون شرایط دانشگاه آزاد به نحوی است که شاید در آینده ای نزدیک این دانشگاه نتواند به کار خود ادامه دهد.
وی با بیان اینکه پس از چهار دهه فعالیت دانشگاه آزاد، رتبه بینالمللی این دانشگاه رشد نداشته است، افزود: کیفیت علمی هر دانشگاهی به زیرساختهای آن دانشگاه وابسته است. امروز هم مشکلی که اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد درباره افزایش حقوق دارند، به این دلیل است که دانشگاه آزاد در این سالها نتوانسته زیرساختهای علمی خود را بهبود بخشد.
گوشزد وزارت علوم به دانشگاه آزاد
به گفته بسیاری از کارشناسان، دانشگاه آزاد با سطح پایین علمی سبب افت رتبه علمی کشور شده و ساماندهی آن ضروری به نظر میرسد. اولویت شدن توسعه کمی برای مدیران دانشگاه و درآمدزایی از محل افزایش شهریه و فشار بر دانشجویان باعث افت شدید کیفیت آموزشی این دانشگاه شده به حدی که نه تنها نامی از این دانشگاه در نظامهای رتبهبندی جهانی نیست، بلکه وضعیت و کیفیت آموزشی این دانشگاه بارها از سوی کارشناسان مورد انتقاد قرار گرفته تا جایی که اخیراً نیز دکتر محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نسبت به این موضوع واکنش نشان داده و گفته است: کیفیت آموزشی برخی واحدهای دانشگاه آزاد پایین است و در این خصوص به رییس دانشگاه گوشزد کردهایم.
همچنین طبق نظر متخصصان، کیفیت پایین آموزشی در این دانشگاه موجب شده آن طور که انتظار میرود نتواند نیروهای متخصص از نظر مهارت برای ورود به بازار کار و اشتغال مورد نیاز کشور را آماده کند، البته برخی از فارغالتحصیلان این دانشگاهها هم پیشرفتهای خوبی داشتهاند اما در مجموع دانشگاه آزاد در این حوزه کارنامه قابل قبولی ندارد.