به نقل ازصدانیوز ،جنبش اعتراضی جلیقه زردها پس از اینکه وارد سومین هفته در فرانسه شده و تعدادی کشته و مجروح برجای گذاشته است، روز گذشته هم به بلژیک رسید تا عملاً بروکسل پایتخت اروپا شاهد تظاهرات گسترده بر علیه سرمایهداری باشد. دامنه اعتراضهای جلیقه زردهای معترض در فرانسه پس از دو هفته تظاهرات گسترده […]
به نقل ازصدانیوز ،جنبش اعتراضی جلیقه زردها پس از اینکه وارد سومین هفته در فرانسه شده و تعدادی کشته و مجروح برجای گذاشته است، روز گذشته هم به بلژیک رسید تا عملاً بروکسل پایتخت اروپا شاهد تظاهرات گسترده بر علیه سرمایهداری باشد.
دامنه اعتراضهای جلیقه زردهای معترض در فرانسه پس از دو هفته تظاهرات گسترده به بلژیک هم کشیده شده است. شماری از افراد روز جمعه با تجمع در مرکز بروکسل خواستار استعفای «شارل میشل» نخستوزیر این کشور شدند. آنها شعار میدادند: «میشل استعفا بده» برخی با پرتاب سنگ و ترقه با پلیس درگیر شدند و پلیس هم در مقابل از ماشین آبپاش و گاز اشکآور استفاده کرد.
شماری از معترضان به برنامههای اقتصادی دولت بلژیک، روز جمعه با تجمع در بروکسل نارضایتی خود را از سیاستهای کنونی اعلام کردند و خواستار استعفای نخستوزیر شدند.
بنابر گزارش روزنامه انگلیسی اکسپرس، این ناآرامیها باعث شد تا مقر اصلی کمیسیون اروپا به صورت موقت تعطیل شود و تا زمانی که معترضان عبور کردند به هیچ کسی اجازه ورود و یا خروج از این ساختمان داده نشد. فضا به قدری ناآرام بود که ابری از دود محل تظاهرات را فرا گرفته بود.صدها نفر از تظاهراتکنندگان که به افزایش سوخت و هزینههای زندگی اعتراض داشتند، اماکن سیاسی در بروکسل را هدف قرار داده بودند و برای کنترل آشوب ایجاد شده دهها نفر از نیروهای پلیس باتون به دست در محل مستقر شده بودند.
یکی از شرکتکنندگان در تظاهرات دیروز در این مورد به اکسپرس گفت: «ما به افزایش هزینه سوخت، مالیات بالا و هزینههای بالا اعتراض داریم.» این اقدام مشابه آن چیزی است که در فرانسه و بهخصوص در پاریس رخ میدهد و احتمال بعداً دامنه آن به هلند و انگلیس هم کشیده خواهد شد.
تظاهرات
در جریان ناآرامیهای جمعه، دستکم دو خودرو ون پلیس تخریب شدند . این در حالی است که تظاهرات در وهله نخست به صورت مسالمتآمیز شروع شد اما بعداً به خشونت گرایید. معترضان صورت خود را پوشانده بودند و پلیس دهها نفر را دستگیر کرد.
امکان برگزاری تظاهرات درانگلیس و هلند
جلیقه زردهای بلژیک امیدوارند که بتوانند جنبش مشابهی در سراسر اروپا ایجاد کنند و لندن یکی از مناطقی است که به صورت بالقوه امکان وجود تنش در آن وجود دارد.
اعتراضات جلیقه زردها در حالی در بلژیک رو به افزایش است که این کشور روز شنبه میزبان هفتمین اجلاس کمیته همکاریهای بین پارلمانی تاجیکستان و اتحادیه اروپا بود.
گفته میشود در این نشست مسائل مربوط به حفظ حقوق بشر و آزادی، مبارزه با تروریسم، وضعیت افراد معلول در جامعه، حاکمیت قانون، استراتژی اتحادیه اروپا برای آسیای مرکزی و سایر موضوعات مهم بررسی شد.
تظاهراتهای اعتراضی در فرانسه که معترضان بلژیکی به تاسی از آن به خیابان آمدهاند از هفدهم نوامبر (۲۶ آبانماه) آغاز شده بود. رانندگان و شماری از اتحادیههای بازرگانی و احزاب سیاسی از عوامل محرک برای آغاز موج اعتراضها در این کشور بودند. معترضان نام خود را به دلیل کلاه زردی که برای جلوگیری از جلب توجه و جلوگیری از تصادف استفاده میشود، «جلیقه زرد» گذاشتند.
در سه هفته گذشته، گروه معترض موسوم به «جلیقه زردها» خیابانها را در شهرهای مختلف فرانسه مسدود کردند و با این اقدام بدترین ناآرامیها را در طول ۱۸ ماه ریاستجمهوری ماکرون رقم زدند.
البته، دیروز شنبه هم تظاهرات جلیقه زردها پس از چند روز آرامش ، بار دیگر از سرگرفته شد. خیابانهای منتهی به شانزهلیزه محل حضور تظاهرات گستردهای بود که پلیس فرانسه بیش از ۱۳۰ نفر از آنها را بازداشت کرد و۶ نیروی امنیتی و ۱۴ تظاهراتکننده مجروح شدهاند. علاوه بر این معترضان به سرمایهداری چندین خودرو متعلق به پلیس را به آتش کشیدند.
شروع دوباره تظاهرات ضد سرمایهداری در فرانسه
سومین هفته تظاهرات «جلیقهزردها» در پاریس به اختلال سراسری در فرانسه منجر شده است؛ اعتراضاتی که به خشونت کشیده شده و پلیس پاریس برای متفرق کردن معترضان که در اعتراض به افزایش قیمت سوخت و سیاستهای اقتصادی دولت به خیابانهای پاریس آمدند- گاز اشکآور شلیک کرد.
جلیقه زردها یادآور جریان دیگری شدند که در اکتبر ۲۰۱۳ در استان بریتانی فرانسه در مخالفت با افزایش مالیات بر ماشینهای سنگین شکل گرفته بود.
در آن زمان رانندگان و کامیونداران معترض نیز «کلاه قرمز» لقب گرفته بودند.
جلیقه زردها میگویند دلایل اصلی تظاهراتشان، افزایش مالیات بر فرآوردههای نفتی، افزایش قیمت سوخت و کاهش قدرت خرید است.
قیمت گازوئیل که عمومیترین سوخت مصرفی در خودروهای فرانسه است در ۱۲ ماه گذشته حدود ۲۳ درصد افزایش داشته و به طور متوسط به ۱/۵۱ یورو در هر لیتر رسیده است.
رسانههای فرانسوی نارضایتی عمومی ازعدم رعایت عدالت اجتماعی را از دلایل کلی این اعتراضات و حمایت از آن برمیشمرند.
گفته شده است که ۶۲۰ نفر از شهروندان و ۱۳۶ پلیس هم هفته گذشته در جریان اعتراضات زخمی شدند که حال شماری از آنها همچنان وخیم است. نتیجه یک نظرسنجی در فرانسه نشان میدهد که از هر سه نفر در این کشور ، دو نفر حامی اعتراضهای اخیر در این کشور هستند. نزدیک به ۸۰ درصد از اهالی فرانسه اقدامات ماکرون را قبول ندارند.
بنابر این نظرسنجی ، ۸۵ درصد حامیان جلیقه زردها از قشرهایی هستند که فرانسویها از آنها بهعنوان قشر مردمی یعنی طبقه متوسط یاد میکنند.
فروردینماه امسال هم دور اعتصابهای اعتراضی و تظاهرات علیه طرحهای دولت امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه در حالی برگزار شد که در جریان آنها کارمندان راهآهن، کارمندان دولت و دانشآموزان در سراسر کشور به خیابانها آمده و از جمله به طرحهای خصوصیسازی ماکرون اعتراض کردند. در جریان تظاهرات فروردینماه گذشته، فرانسه نزدیک به ۱۲۰ هزار نفر در خیابانهای شهرهای پاریس، لیون و مارسی و دیگر شهرهای این کشور اعتراض کردند.