مهمترین علایم گرفتگی عروق قلب عبارتند از درد در قفسه سینه، نفس تنگی، تپش قلب، ضعف یا سرگیجه، حالت تهوع و تعریق است.
به گزارش نباءخبر،قلب بهعنوان حیاتیترین اندام بدن سه رگ اصلی دارد.رگهای قلب مسیرهایی هستند که خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی را به تمام اعضاء و ارگانهای بدن منتقل میکنند.
در حالت عادی و در بدن یک فرد سالم، دیواره داخلی این رگها صاف بوده و خون به راحتی در درون آنها جریان مییابد. گرفتگی رگهای قلب یک بیماری خطرناک است که میتواند منجر به بروز مشکلات جدی نظیر سکته قلبی، سکته مغزی و غیره شود. این بیماری را ممکن است با نامهای دیگری همچون تصلب شرایین، انسداد عروق و یا نام انگلیسی آن یعنی آترواسکلروزیس بشناسید لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر محمد حسین نجفی، متخصص قلب و عروق و دکتر نادر افشاری، متخصص قلب و عروق گفتگو کرده است.
دکتر نجفی در این باره میگوید: گرفتگی رگها یک مشکل جدی است و احتمال بروز حمله قلبی، سکته مغزی و حتی مرگ را به شدت بالا میبرد بنابراین، مهم نیست سن تان چقدر است اما با وجود تمام این خطرهای جدی که زندگی شما را تهدید میکنند بهتر است در صورت ابتلا به گرفتگی رگها به پزشک مراجعه کنید.وی بیان کرد: به طور کلی به رگهای خونی که خون غنی از اکسیژن را در سراسر بدن پخش میکنند شریان گفته میشود. شریانها وظیفه خونرسانی به تمام نقاط بدن یعنی از مغز تا نوک انگشتان پا را بر عهده دارند.
این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: دیواره داخلی شریانهای سالم کاملا صاف و هموار بوده و خون به راحتی در آنها جریان پیدا میکند اما برخی از افراد به علت تجمع پلاک در دیواره داخلی عروق، دچار گرفتگی عروق میشوند. پلاکهایی که در دیواره رگها رسوب میکنند، جریان خون را کاهش داده و در برخی موارد حتی باعث مسدود شدن کامل رگها میشوند.
وی گفت: به طور کلی قلب انسان به طور کل دارای سه رگ است که وظیفه خونرسانی به عضلات قلب را به عهده دارند و هر یک از این سه رگ دارای انشعابات فرعی نیز میباشند بنابراین به طور کلی سه رگ اصلی همراه با شاخههای فرعی شبکهای عروقی را تشکیل میدهند که وظیفه شان تغذیه قلب از اکسیژن است و گاها ممکن است در یک یا چند رگ از این رگها به دنبال رسوب چربی، گرفتگیهایی رخ بدهد. دکتر نجفی عنوان کرد: اگر هر گرفتگی در رگهای اصلی قلب پیش بیاید و گرفتگی شدید باشد، ممکن است بیمار برای درمان نیاز به عمل قلب باز داشته باشد البته باید بدانیم که علائم گرفتگی عروق چندان ارتباطی به تعداد عروق درگیر ندارد. این متخصص قلب و عروق افزود: گرفتگی چه در یک رگ باشد چه در سه رگ اصلی قلب، علائم بیماری شامل درد قفسه سینه و تنگی نفس حین فعالیت است که با استراحت بهبود مییابد و گاهی با تعریق سرد و تهوع نیز همراه است.وی ابراز کرد: در اغلب موارد، گرفتگی عروق تا زمانی که یک مشکل بسیار جدی مانند حمله قلبی یا سکته مغزی، رخ ندهد، علائم خاصی ایجاد نمیکند. تجمع پلاک در برخی موارد به خصوص زمانی که حدود بیش از 70 درصد رگ مسدود شده باشد، سبب بروز علائم میشود.
دکتر نجفی مطرح کرد: مهمترین علایم گرفتگی عروق قلب عبارتند از درد در قفسه سینه، نفس تنگی، تپش قلب، ضعف یا سرگیجه، حالت تهوع و تعریق است.این متخصص قلب و عروق بیان کرد: درد قفسه سینه که «آنژین» نیز نامیده میشود ممکن است در اثر کاهش جریان خون به قلب رخ دهد بنابراین بروز آنژین به این معنا است که پلاک در رگهای منتهی به قلب ایجاد شده است. وی ادامه داد: گرفتگی عروق در شریان کاروتید نیز ممکن است باعث حمله ایسکمیک گذرا شود. علائم حمله ایسکمیک گذرا عبارتند از احساس ضعف یا بیحسی در یک سمت بدن، ناتوانی در حرکت دادن بازو یا پا، از دست دادن بینایی (فقط در یک چشم) ولکنت زبان. دکتر نجفی علل تشکیل پلاک را اینگونه تشریح کرد: پلاکهایی که روی دیواره داخلی رگهای شما رسوب میکنند، از برخی مواد موجود در خون ساخته میشوند که شامل کلسیم، چربی، کلسترول، پسماند سلولی و فیبرین میباشد.این متخصص قلب و عروق میگوید: در صورت تجمع پلاک، سلولهای دیواره شریان شما تکثیر شده و مواد اضافی ترشح میکنند. همین امر میتواند وضعیت گرفتگی عروق را وخیمتر کند. با گذشت زمان و افزایش رسوبهای پلاک، بیماری تصلب شرایین (آترواسکلروز) رخ میدهد. آترواسکلروز یک اصطلاح کلی برای ضخیم شدن و سفتی دیواره شریانها است.
> متخصصان علت دقیق بیماری آترواسکلروز را نمیدانند
وی تصریح کرد: با وجود اینکه متخصصان علت دقیق بیماری آترواسکلروز را نمیدانند اما تحقیقات نشان میدهد که این مشکل در نتیجه آسیب دیدگی دیواره رگها رخ میدهد که میتواند منجر به تجمع پلاک شود.
دکتر نجفی بیان کرد: آسیب دیدگی دیواره عروق ممکن است به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که مهمترین آنها عبارتند از سطح بالای کلسترول، قرار گرفتن در معرض دود سیگار، دیابت، استرس، سبک زندگی نادرست، بیتحرکی و چاقی و داشتن سابقه خانوادگی ابتلا به آترواسکلروز میباشد.این متخصص قلب و عروق توضیح داد: بالا بودن کلسترول «بد» یا لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یکی از عوامل اصلی تشکیل پلاک است و تحقیقات محققان نشان داده است که دود سیگار احتمال ابتلا به آترواسکلروز در رگهای قلب، پاها و آئورت (بزرگترین سرخرگ بدن) را افزایش میدهد.وی ابراز کرد: دیابت یا افزایش قندخون در جریان خون یکی از عوامل اصلی آسیب دیدگی عروق و تشکیل پلاک میباشد البته در برخی موارد، افراد غیر دیابتی که سطح قند خون آنها بالاست (مانند افراد مبتلا به سندرم متابولیک) نیز ممکن است دچار این مشکل شوند. دکتر نجفی متذکر شد: تجمع پلاک معمولا از دوران کودکی یا نوجوانی آغاز میشود و با رسیدن به سنین میانسالی ممکن است منجر به انسداد کامل رگها شود.این متخصص قلب و عروق متذکر شد: با توجه به محل تجمع پلاک، عوارض ناشی از آن میتواند متفاوت باشد. گرفتگی رگها در نواحی مختلف بدن ممکن است سبب بیماریهای مختلفی شوند که عبارتند از بیماری عروق کرونر، بیماری شریان کاروتید و بیماری شریان محیطی.وی توضیح داد: عروق کرونر قلب، وظیفه اکسیژنرسانی و خونرسانی به قلب را بر عهده دارند. با ایجاد پلاک در دیواره این رگ ها، عمل خونرسانی با مشکل مواجه شده و منجر به بیماری عروق کرونر یا بیماری قلبی میشود. علائم این بیماری شامل درد در قفسه سینه یا تنگی نفس است. این بیماری خطر حمله قلبی و سکته در بیمار را افزایش میدهد.
دکتر نجفی بیان کرد: عروق کاروتید، دو رگ بزرگ در دو طرف گردن هستند که وظیفه اکسیژنرسانی به مغز را بر عهده دارند. تجمع پلاک در شریانهای کاروتید میتواند منجر به سکته مغزی شود.
این متخصص قلب و عروق اذعان کرد: اگر تجمع پلاک در رگهایی که خون را به پاهای شما میرسانند اتفاق بیفتد، میزان خون غنی از اکسیژن و مواد مغذی به پاها کاهش مییابد. به این مشکل «بیماری شریان محیطی» گفته میشود و میتواند علائمی مثل درد، بیحسی یا عفونت جدی در پاها را به همراه داشته باشد.
وی تشریح کرد: چندین آزمایش برای تشخیص گرفتگی عروق وجود دارد و پزشک بر اساس علائم و سابقه بیماری آزمایشات لازم را تجویز میکند. تستهای تشخیص گرفتگی عروق عبارتند از غربالگری کلسترول،اشعه ایکس قفسه سینه، سی تی اسکن، سونوگرافی، اکوکاردیوگرافی، الکتروکاردیوگرام، MRI یا اسکن PET و در نهایت آنژیوگرافی.
دکتر نجفی اظهار داشت: گزینههای مختلفی برای پیشگیری و درمان گرفتگی عروق وجود دارد و پزشک با توجه به شدت بیماری و سابقه پزشکی بهترین گزینه درمانی را برای بیمار تجویز میکند.این متخصص قلب و عروق گفت:اصلیترین گزینههای درمانی برای مبتلایان به گرفتگی عروق شامل تغییر در سبک زندگی، جراحی یا سایر مداخلات پزشکی، دارو درمانی میباشد.وی مطرح کرد: داشتن یک زندگی سالم برای کنترل و درمان تشکیل پلاک و گرفتگی عروق از اهمیت بالایی برخوردار است. به طور مثال یک رژیم غذایی سالم سرشار از میوه و سبزیجات داشته باشید؛ مصرف چربیهای اشباع، کلسترول، قند و کربوهیدراتهای ساده را به حداقل برسانید.دکتر نجفی توصیه کرد: جهت پیشگیری از ابتلا به گرفتگی عروق قلب بهتر است وزن سالم بدن خود را حفظ کنید و سیگار را ترک کنید، ورزش منظم داشته باشید، استرس خود را مدیریت کنید، فشار خون و چربی خون خود را کنترل کنید و قند خون خود را کنترل کنید.این متخصص قلب و عروق توضیح داد: در برخی موارد ممکن است برای درمان گرفتگی رگها و پیشگیری از تجمع پلاکهای بیشتر، نیاز به جراحی داشته باشید. این عملها میتوانند شامل استنت گذاری، عمل جراحی بای پس و آنژیوپلاستی با بالن است.وی ادامه داد: در روش استنت گذاری، یک لوله مشبک به نام استنت (که ممکن است حاوی دارو باشد) در شریان تنگ شده یا مسدود شده جایگذاری میشود تا جریان خون به آن شریان برگردد و پزشک این کار را به کمک یک کاتتر و از طریق شریان پا انجام میدهد.دکتر نجفی بیان کرد: در روش عمل جراحی بای پس نیز جراح از قسمت دیگری از بدن عروق خونی میگیرد تا شریان مسدود شده را دور بزند یا بای پس کند. در نتیجه، دوباره خون و اکسیژن بیشتری میتوانند به نواحی آسیب دیده برسند.این متخصص قلب و عروق عنوان کرد:روش آنژیوپلاستی با بالن برای باز کردن رگهایی که به طور جزئی یا کامل بسته شده اند، کاربرد دارد. در آنژیوپلاستی با بالن، یک کاتتر مجهز به دوربین و بالن وارد بدن شما میشود و سپس پزشک کاتتر را به سمت ناحیه مسدود شده یا تنگ شده هدایت میکند و به محض قرار گرفتن کاتتر در موقعیت صحیح خود، بالون کوچکی که در انتهای کاتر قرار دارد باد میشود و با فشردن پلاک به دیوارههای شریان، رگ را باز میکند تا جریان خون را به شکل قبل بازگرداند.وی گفت: برخی از داروها نیز میتوانند به کنترل عواملی که باعث تشکیل و تجمع پلاک میشوند، کمک کنند که مهمترین آنها عبارتند از داروهای کاهشدهنده کلسترول، داروهای فشار خون و آسپرین و سایر داروهای رقیقکننده خون که احتمال تشکیل لختههای خونی خطرناک را کاهش میدهند.
> گرفتگی رگ قلب به مرور و آرام آرام شکل میگیرد
در ادامه نیز دکتر افشاری در اینباره خاطرنشان کرد: گرفتگی عروق یکی از مهمترین دلایل نارسایی ارگانها و عامل اصلی سکتههای قلبی و مغزی است و بیش از 20 درصد ایرانیان در طول عمر خود این بیماری را به صورت خفیف یا شدید در طول زندگی خود تجربه میکنندوی توضیح داد: گرفتگی عروق زمانی رخ میدهد که رگهای خونی حاوی اکسیژن و مواد مغذی که از قلب به سمت دیگر شریانهای خونی در جریان هستند، ضخیم و سفت شوند و معمولا در نتیجه این اتفاق شاهد محدود شدن جریان خون به ارگانها و بافتهای مختلف بدن میشویم.این متخصص قلب و عروق بیان کرد: شریانهای خونی سالم بدن انعطاف پذیر بوده و خاصیت ارتجاعی خوبی دارند اما با گذر زمان دیوارههای آنها سخت شده و مشکل سفتی شریانها ایجاد میشود. تصلب شرایین یک نوع خاص از همین مشکلات است اما ممکن است این نامها گاهی اوقات به جای هم استفاده شوند.وی تشریح کرد: تصلب شرایین مربوط به انباشته شدن چربی ها، کلسترول یا دیگر مواد در داخل و روی دیواره شریانهای قلبی است که در نتیجه این اتفاق شاهد محدود شدن جریان خون هستیم.دکتر افشاری ادامه داد: مواد انباشته شده ممکن است متلاشی شده و در نتیجه آن، لختههای خونی شکل میگیرند. با اینکه گرفتگی عروق به طور معمول به عنوان یک بیماری قلبی در نظر گرفته میشود، ممکن است شریانهای خونی را در هر ناحیهای دچار مشکل کند. این متخصص قلب و عروق اذعان داشت: تصلب شرایین را میتوان درمان کرده و همچنین از آن پیشگیری کرد. دو روش اصلی تشخیص دقیق گرفتگی عروق کرونری، آنژیوگرافی و سی تی آنژیوگرافی هستند اما این بدین معنی نیست که در هر شک به گرفتگی عروق، آنژیو انجام دهیم لذا با شناخت فاکتورهای خطر گرفتگی قلب میتوان قبل از آنژیوگرافی از عدم گرفتگی عروق کرونر قلب مطمئن شد.وی اظهار کرد: گرفتگی رگ قلب به مرور و آرام آرام شکل میگیرد. گرفتگی عروق خفیف معمولا علائم خاصی همراه خویش ندارد و معمولا تا زمانی که شریان خونی بسیار تنگ نشده و بسته نشود علائمی را متوجه نخواهید شد. پس از بسته شدن شریان ها، جریان خون کافی به سمت بافت و ارگانهای بدن وجود نخواهد داشت.دکتر افشاری بیان کرد: گاهی اوقات یک لخته خون میتواند به شکل کامل جریان خون را مسدود کند و یا از دیواره شریان خونی جدا شده و منجر به حمله قلبی یا سکته شود و گاها گرفتگی عروق از دوران کودکی یا جوانی شروع شده اما شخص اطلاع ندارد. این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: گرفتگی عروق قلب سبب بروز آسیب به دیواره داخلی شریانها میشود و پس از آسیب که ممکن است بر اثر عواملی همچون کم تحرکی، دیابت، فشارخون بالا،کشیدن سیگار و فشار خون بالا باشد، مواد زائد مانند کلسترول و چربیها میل به جمع شدن در محل آسیب دیده پیدا میکنند. وی متذکر شد: اگر مشکل تصلب شرایین بدتر شود ممکن است مشکلات جدی و خاصی از قبیل بیماریهای قلبی عروقی به سراغ فرد بیایند و معمولا تا ایجاد شدن این دسته از بیماریهای قلبی، علائم خاصی را تجربه نخواهید کرد.دکتر افشاری اضافه کرد: تصلب شرایین عامل انواع بیماریهای قلبی و عروقی است که عبارتند از بیماری عروق کرونری، آنژین، حملههای قلبی، حملات ایسکمیک گذرا، بیماری شریانی محیطی.این متخصص قلب و عروق ابراز کرد: با توجه به تحقیقات انجام شده توسط محققان هنوز دلیل و نحوه مسدود شدن شریانهای خونی مشخص نیست یعنی عملکرد بیماری واضح است اما چرا در نواحی مختلف بدن، تودههای چربی، کلسترول و مواد درگیر در جداره عروق رسوب میکنند و به مرور زمان رگ را مسدود میکنند، پرسشی است که هنوز تحقیقات جواب قطعی به آن نداده اند.وی ابراز داشت: گرفتگی رگ قلب ممکن است برای هر شخصی به وجود بیاید. با این حال تحقیقات مختلف نشان داده است که مواردی مانند بالا رفتن سن، سیگار کشیدن، رژیم غذایی نا سالم و پر از چربی،عدم ورزش و تحرک بدنی،اضافه وزن یا چاقی و مصرف الکل میتوانند ریسک بروز تصلب شرایین را بالا ببرند.دکتر افشاری افزود: فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت،تاریخچه خانوادگی آترواسکلروز و بیماریهای قلبی واصالت آسیای جنوبی، آفریقایی و کارائیبی از جمله دیگر شرایطی است که ریسک ابتلا به تصلب شرایین را افزایش میدهد.این متخصص قلب و عروق مطرح کرد: در مورد برخی از فاکتورهای خطرساز گرفتگی عروق قلب نمیتوان راه چارهای پیدا کرد اما حل برخی مشکلات مثل رژیم غذایی نا سالم یا کمبود تحرک بدنی و ورزش در ریسک بروز بیماریهای قلبی و گرفتگی عروق قلب کارساز است.وی اذعان داشت: گرفتگی و تنگی عروق معمولا افراد در سنین بالا را تحت تاثیر قرار میدهد اما این احتمال نیز وجود دارد در دوره بلوغ نیز این بیماری در داخل شریان خونی، گروههایی از سلولهای خونی سفید بر روی دیواره ظاهر میشوند،پدیدار شود.دکتر افشاری اضافه کرد: معمولا تا زمانی که بخشی از مواد انباشته شده ( پلاکها ) از دیواره جدا نشده یا جریان خون محدود نشود خبری از علائم در فرد نیست و ممکن است این اتفاق تا چند سال رخ ندهد و علائم تصلب شرایین به شریانهای خونی مورد نظر بستگی دارند.این متخصص قلب و عروق توضیح داد: شریانهای کاروتید، مسئول رساندن خون به مغز هستند. محدودیت در رسیدن خون به مغز میتواند منجر به بروز سکته شود. علائم مربوط به سکته ممکن است به شکل ناگهانی ظاهر شده و از جمله آنها میتوان به مواردی مانند ضعف، مشکلات تنفسی،سردرد،بی حسی صورت و فلج شدن اشاره کرد و اگر فردی این علایم را داشته باشد باید به سرعت به پزشک مراجعه نماید.
وی خاطرنشان کرد: عروق کرونری مسئول رساندن خون به قلب هستند. زمانی که این پروسه با اختلال مواجه شود ممکن است مشکل آنژین یا حمله قلبی رخ دهد. در این شرایط فرد ممکن است درگیر علائمی نظیر درد قفسه سینه،حالت تهوع، آشفتگی شدید، سرفه و ضعف گردد.دکتر افشاری توضیح داد: انباشته شدن پلاک و سفت شدن عروق و شریانهای خونی منجر به محدود شدن جریان خون در آنها شده و در نتیجه ارگانهای بدن و بافتها نمیتوانند خون حاوی اکسیژن کافی را جهت کارکرد خود دریافت کنند. از جمله علل رایج سفت شدن شریانهای خونی عبارتند از داشتن کلسترول بالا و سبک زندگی نامناسب است.این متخصص قلب و عروق بیان کرد: جهت پیشگیری از تصلب شرایین توصیه میشود که از مصرف غذاها و نوشیدنیهای حاوی شکر نظیر نوشیدنیهای شیرین، دسرها و شیرینی و از مصرف غذاهای حاوی نمک زیاد اجتناب کنید و بیش از 2300 میلی گرم سدیم ( نمک ) در روز مصرف نکنید و از مصرف غذاهای حاوی چربیهای ناسالم نظیر چربیهای ترانس اجتناب کنید و این موارد را به چربیهای غیر اشباع که برای سلامتی بهتر هستند تغییر دهید. اگر نیاز است کلسترول خون خود را کاهش دهید، میزان چربی اشباع شده خود را به کمتر از 5 تا 6 درصد کالری برسانید.
وی توضیح داد: با بالا رفتن سن، میزان فعالیت قلب و رگهای خونی در پمپاژ خون کافی به نواحی مختلف بدن بیشتر میشود. شریانهای خونی شما ممکن است تضعیف شده و قابلیت ارتجاعی خود را از دست دهند و در نتیجه احتمال انباشته شدن مواد و پلاکها در آنها افزایش مییابد.دکتر افشاری اذعان کرد: در صورت داشتن علائم مشکل گرفتگی عروقی، پزشک معالج یک معاینه فیزیکی را انجام خواهد داد. وی در این آزمایش مواردی مانند نبض تضعیف شده، آنوریسم،پروسه کند بهبود زخمها را بررسی کرده و ممکن است بخواهد به ریتم ضربان قلب شما گوش کند تا در صورت وجود هرگونه صدای غیر عادی متوجه آن شود.این متخصص قلب و عروق افزود: اگر پزشکان به تصلب شرایین در بدن شما مشکوک شوند ممکن است آزمایشهای بیشتری را تجویز نمایند که عبارتند از آزمایش خون جهت بررسی سطح کلسترول در خون، سونوگرافی داپلر، آزمایش شاخص مچ پا (ABI)،آزمایشام آرای یا سی تی اسکن، آنژیوگرافی قلبی، آزمایش الکتروکاردیوگرام ( ECG یا EKG ) و تست ورزش یا آزمایش مقاومت ورزشی که وضعیت ضربان قلب و فشار خون فرد را در حین تمرین بر روی تردمیل یا دوچرخه ثابت میسنجد.وی بیان کرد: درمان تصلب شرایین ممکن است شامل ایجاد تغییرات مناسب برای قلب در سبک زندگی، داروها و پروسههای درمانی پزشکی یا عمل جراحی باشد. اهداف درمان گرفتگی رگهای قلبی شامل کاهش خطر تشکیل لختههای خون،جلوگیری از بیماریهای مرتبط با آترواسکلروز، کاهش عوامل خطر در تلاش برای کاهش سرعت یا متوقف کردن انباشته شدن پلاک، تسکین علائم و باز کردن یا دور زدن شریانهای خونی بسته شده در اثر انباشته شدن پلاک است.این متخصص قلب و عروق توضیح داد: در صورت داشتن مشکل تصلب شرایین ممکن است پزشک شما پیشنهاد دهد تغییراتی را در سبک زندگی خود ایجاد کنید که برای قلب مناسب باشند. از جمله این تغییرات میتوان به تغذیه مناسب برای قلب، رسیدن به وزن مناسب و سالم، مدیریت استرس، داشتن فعالیت بدنی و ترک اعتیاد اشاره کرد.وی اظهار کرد: گاهی اوقات ایجاد تغییرات در سبک زندگی به تنهایی نمیتواند برای کنترل سطح کلسترول خون کافی باشد. به عنوان مثال ممکن است برای درمان گرفتگی عروق به داروهای استاتین به جهت کاهش کلسترول نیاز داشته باشید زیرا با کاهش سطح کلسترول خون میتوانید ریسک بروز حمله قلبی یا سکته را کاهش دهید. دکتر افشاری ادامه داد: پزشکان معمولا استاتین را برای افرادی که مشکلاتی نظیر بیماری عروق کرونری قلب، بیماری شریانهای محیطی یا کسانی که سابقه سکته را داشته اند، دیابت و سطح بالای کلسترول LDL دارند، تجویز میکنند.این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: پزشکان معمولا در مورد شروع درمان با داروی استاتین با بیمارانی که در ریسک بروز بیماری قلبی یا سکته هستند صحبت میکنند. پزشک معالج ممکن است داروهای دیگری را نیز تجویز کند تا فشار خون و سطح قند خون نیز پایین بیاید و از ایجاد لختههای خونی جلوگیری شود زیرا لختههای خونی عامل بروز حمله قلبی و سکته هستند.وی ابراز داشت: اگر مشکل تصلب شرایین در شما جدی باشد، ممکن است پزشک معالج انجام پروسه دارویی درمانی خاص یا جراحی را پیشنهاد کند. دکتر افشاری افزود: پروسه درمانی عروق کرونری که به آن آنژیوپلاستی کرونری نیز گفته میشود، پروسهای است که برای باز کردن شریانهای خونی تنگ و بسته شده قلب مورد استفاده قرار گرفته میشود. این روش درمانی به بهبود جریان خون به سمت قلب کمک میکند و مشکل درد قفسه سینه فرد حل خواهد شد و گاهی اوقات یک لوله کوچک به نام استنت در شریان تعبیه میشود تا پس از پروسه درمانی، آن را باز نگه دارد. این متخصص قلب و عروق مطرح کرد: پیوند بای پس عروق کرونر نیز نوعی عمل جراحی است که در این پروسه درمانی، شریانها یا رگهای نواحی دیگر از بدن به جهت استفاده در ناحیه شریانهای کرونری تنگ شده مورد استفاده قرار گرفته میشوند. پیوند بای پس عروق کرونر میتواند به بهبود جریان خون ناحیه قلب کمک کرده، درد قفسه سینه افراد را بهبود بخشد و شاید از بروز حمله قلبی جلوگیری به عمل آورد. وی ادامه داد: پیوند بای پس برای شریانهای پا نیز کاربرد دارد. برای این عمل جراحی، یک رگ خونی سالم به جهت پیوند زدن در کنار شریانهای بسته شده یا تنگ در پا استفاده میشود.این رگ سالم میتواند خون را از دور شریان مسدود شده به جریان بیندازد و در نتیجه جریان خون در پای فرد بهبود پیدا خواهد کرد.دکتر افشاری ابراز کرد: آنداردرکتومی کروتید نوعی عمل جراحی جهت برداشتن انباشتههای پلاک در شریانهای ناحیه گردن افراد است. این پروسه درمانی میتواند جریان خون مناسب به سمت مغز را برگرداند و در نتیجه از بروز سکته جلوگیری خواهد شد. این متخصص قلب و عروق در پایان گفت: در صورتی که درد شدید در قفسه سینه با علائمی همچون تعریق سرد، تهوع و استفراغ در فردی که گرفتگی در او ایجاد شده همراه باشد و بیشتر از 30 دقیقه این درد طول بکشد با توجه به احتمال بروز حمله قلبی حتما سریعا به اورژانس مراجعه کنید تا از بروز مشکلات جدیتر جلوگیری شود.
یک کارشناس طب سنتی تشریح کرد: توصیههای مفید برای رفع گرفتگی عروق قلب
یک کارشناس طب سنتی توصیههای مفید برای رفع گرفتگی عروق قلب را تشریح کرد. به گزارش تسنیم ، سید جواد علوی اظهار کرد: قلب یکی از شریفترین اعضای بدن است که وظایف زیادی را بر عهده دارد. سلامت بدن به سلامت قلب وابسته است. گرفتگی عروق قلبی به دلیل غلظت خون و تجمع مواد زائد در رگهاست.-افرادی که دچار گرفتگی عروق قلب هستند با رعایت تدابیری میتوانند به سلامتی باز گردند.
-پودر ماءالجبن افتیمونی یکی از داروهای سادهای است که برای رفع گرفتگی عروق قلب مفید است. (پودر ماءالجبن را میتوان از عطاریها خریداری کرد).
-افراد مبتلا به گرفتگی عروق کرونر بهتر است که صبح ناشتا 3 قاشق غذاخوری پودر ماءالجبن افتیمونی را با 2 قاشق غذاخوری خاکشیر همراه با یک لیوان از مخلوط عرقیاتی مانند بادرنجبویه ، استخودوس ، گاوزبان ، بهارنارنج ، آویشن ، هل ، دارچین ، گلاب و نسترن مخلوط و مصرف کنند و تا 2 ساعت چیزی نخورند.
-ماءالجبن بسیار لطیف و زود هضم است و اندامها سریع آن را جذب میکند و برای پاکسازی خون از مواد زائد بسیار مفید است.به گفته علوی طبق گفته ابوعلی سینا ماءالجبن هم غذاست و هم دوا.
-صبحانه بهتر است افراد مبتلا به گرفتگی عروق قلب از بین مرباهایی مانند مربای سیب ، ”به” ، مربای بهارنارنج ، مربای شکوفه سیب ، مربای نارنج ، مربای بالنگ بدون صرف چای با نان سنگک برشته مصرف کنند.
-بهتر است هفتهای حداقل 2 مرتبه زرده تخم مرغ عسلی مصرف کنند چرا که تخم مرغ عسلی بسیار لطیف و سریع الهضم است و به افزایش قوتها و کاهش ضعف کمک میکند.
-در زمان میان وعده یا صبحانه میتوانند چند عدد سیب را پخته همراه با عسل و کمی دارچین آن را مصرف کنند. کمپوت سیب خانگی برای پاکسازی خون از مواد زائد همه ارگانهای بدن بسیار مفید است.این کارشناس طب سنتی ادامه داد: در وعده صبحانه میتوان 21 عدد مویز با بادام درختی یا شیره انگور با نان سنگک مصرف شود.
-مزه مزه کردن نمک قبل و بعد از غذا به پاکسازی معده کمک میکند که خود در رفع غلظت خون بسیار موثر است.
-مصرف آب سیب همراه با کمی زعفران و لیموترش تازه برای رفع گرفتگی عروق قلب بسیار کمککننده است.در این باره علوی بیان داشت: رژیم سیر و لیموترش به پاکسازی بهتر عروق قلب کمک میکند.طرز تهیه عصاره سیر و لیمو:30 حبه سیر پوست گرفته را با حداقل 20 عدد لیموترش تازه با پوست که چند برش روی پوست آن زده شده در مخلوط کن ریخته تا خمیر شود. خمیر به دست آمده را با یک لیتر آب روی شعله بسیار کم به جوش رسانده؛ شعله را خاموش کنید تا سرد شود. سپس آن را صاف کنید و در یخچال نگهداری کنید و تا 40 روز یک استکان کوچک از این مخلوط را بعد از غذا مصرف شود.