به نقل ازصدانیوز ،کسب وکارهای نوپا در حوزه فین تک از بازیگران جدید و نوظهور اکوسیستم استارتاپی ایران به شمار میآیند، نقش آفرینانی که به واسطه تراکنشهای مالی، بیش از استارتاپهای دیگر در معرض چالشهای اداری قانونی قرار میگیرند. فین تک ؛اصطلاحی است که از ترکیب دو مفهوم «finance» و «technology» ایجاد شده و به […]
به نقل ازصدانیوز ،کسب وکارهای نوپا در حوزه فین تک از بازیگران جدید و نوظهور اکوسیستم استارتاپی ایران به شمار میآیند، نقش آفرینانی که به واسطه تراکنشهای مالی، بیش از استارتاپهای دیگر در معرض چالشهای اداری قانونی قرار میگیرند.
فین تک ؛اصطلاحی است که از ترکیب دو مفهوم «finance» و «technology» ایجاد شده و به کاربرد فناوری و مدلهای کسبوکار نوآورانه در عرصه خدمات و سرویسهای مالی گفته میشود. شرکتهای فین تک در واقع استارتاپهایی هستند که سیستمهای مالی فعلی را که کمتر با نرم افزار سر و کار دارند، به چالش طلبیده اند. استارتاپهای فین تک برخلاف خدمات متداول بانکی، اغلب روی حل یک مشکل خاص تمرکز میکنند و همین باعت میشود که قادر باشند تجربه کاربری منحصر بفردی را در محصولات خود پدید بیاورند.آذرماه امسال یک پلتفرم پرداخت و انتقال وجه مطابق با موازین شریعت، در جایزه جهانی فینتک اسلامی ۲۰۱۸ که در خلیج بحرین برگزار شد، توانست به عنوان تنها استارتاپ ایرانی شرکت کننده جایزه بهترین پلتفرم پرداخت و انتقال وجه را بابت ارتقای یک کیف پول دیجیتال پایه به سطوح جدید با استفاده از شبکه اجتماعی و تحلیل دادهها دریافت کند. این تیم قبل از آن هم در مسابقه «فین استارز» که توسط فرابورس ایران برگزار شد، مقام اول بین استارتاپهای حوزه بورس، بانک و بیمه را دریافت کرد.
**اولین شبکه اجتماعی
نیوشا جعفری ممتاز، مانند اغلب دانشجویان برنامه نویسی، کارش را در همین رشته آغاز کرد. ابتدای راه در حالی که فکر میکرد قرار است دو استارتاپ برای خودش راه بیندازد، شکست خورد. حاصل تلاش او و دوستانش اما راه اندازی اولین شبکه اجتماعی مالی ایران بود که بهمن ۹۵ با سه سرویس انتقال وجه، دنگ و پرداخت جمعی وارد بازار شد. او درباره استارتاپهای حوزه فین تک که اکوسیستم جدیدی در کشور به حساب میآیند، به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مشکلاتی که این اکوسیستم درگیر آن است، نبود قوانین مشخص برای چهارچوب فعالیت فین تکهاست که ریسک فعالیت در این حوزه را افزایش میدهد. وی افزود: سال ۹۶ یک سری قوانین پرداختیاری از طرف بانک مرکزی ارائه شد که بر اساس آن فینتکها بتوانند در چارچوب قوانین عمل کنند. اما قبل از آن ما به جلساتی میرفتیم که به ما میگفتند اینها خط قرمزند و نباید ردشان کنید. آن زمان قوانین مشخصی وجود نداشت که بتوانیم در قالب آن حرکت کنیم و بعضا در ارائه خدمات با مشکل مواجه میشدیم. اما در حال حاضر قوانین کمی در این حوزه مشخص شده اند.
** به کارت مقصد نیاز نیست
شبکه اجتماعی پیامرسان که جعفری ممتاز و دوستانش راه اندازی کردند، برای ارتباطات مالی در بستر موبایل ایجاد شده و هدف از آن، ارائه روشی آسان و امن برای جابجایی پول در شرایط مختلف است. به گفته جعفری، «زمانی که میخواهید دنگ شام شب قبل، سهم خود در یک سفر مشترک را بپردازید و یا به صورت گروهی برای هدفی مشخص، پول جمعآوری کنید، میتوانید تنها با ارسال پیام به لیست مخاطبین تلفن همراه این کار را انجام دهید. از مزایای استفاده از این پلتفرم میتوان اشاره کرد که نیاز به داشتن کارتهای مقصد نیست و نیاز مالی کاربران تنها از طریق ارسال پیام مرتفع میشود.» راه کسب درآمد این اپلیکیشن از طریق تراکنشهای درون برنامه نیست و آنها کارمزدی از کاربران دریافت نمیکنند. اما راه درآمد آنها چیست؟ «به ازای تراکنشهای درون برنامهای از کاربران کارمزد دریافت نمیکنیم و تا این لحظه استفاده از اپلیکیشن ما رایگان است. علاوه بر کاربران عادی، در حال حاضر ما با کسبوکارهای آنلاین و آفلاین بسیاری مواجه هستیم که محصولات و خدمات خود را در شبکههای اجتماعی عرضه میکنند، ولی برای فروش خود نیاز به بستر کیف پول، امکان پرداخت جمعی، سرویسهای بانکی و به طور کلی خدمات پرداخت به صورت شخصی سازی شده دارند. ما برای کسبوکارهایی که نیاز به سرویسهای پرداخت هستند، خدمات پرداختی متنوعی ارائه داده ایم که هزینهای متناسب با نیازمندی کسبوکارها جهت ارائه سرویس از آنها دریافت میکنیم.»
**ایده و تقاضا
این استارتاپ کارش را با حضور چهار نفر شروع کرد و در حال حاضر به صورت مستقیم برای ۱۰نفر ایجاد شغل کرده است. جعفری معتقد است: مهم ترین سوالی که یک استارتاپ باید به آن پاسخ دهد این است که آیا برای ایده و فکری که قصد اجرایی کردن آن را دارد، تقاضایی وجود دارد؟ این از مهمترین سوالاتی است که در ابتدای راه باید به آن پاسخ داد. «نو و جذاب بودن طرح و ایده به تنهایی نمیتواند عامل موفقیت باشد. در مراحل بعدی، باید ابعاد مختلف کسبوکار از جهت درآمد، هزینهها و گروههای مشتری و… مورد بررسی قرار گیرد تا مشخص شود، طرح و ایده مورد نظر مقیاس پذیر است و قابلیت رشد و بزرگ شدن در ابعاد مختلف را دارد یا نه؟»وی افزود: خیلی از افراد این رویا را در سر دارند که یک شبه «میتوانیم کار خود را راه بیاندازیم». فکر میکنند اگر استعفا دهند، ماه بعد کسبوکار پر درآمدی دارند. باید این را کاملا فراموش کنید و بدانید که حداقل یک سال سختِ کاری پیش رو است. افراد باید در انتخاب تیم و افرادی که میخواهند با استارتاپ کار کنند بسیار دقت کنند چراکه بهترین ایدهها در صورت نبود تیم اجرایی متخصص و یکپارچه با شکست مواجه میشود.
**اتصال به شتابدهندهها
جعفری افزود: در این مسیر ریسکهای زیادی وجود دارد. ریسکهای بودجه و ریسکهای قوانین و مقررات. فینتک یعنی استفاده نوآورانه از فناوری برای ارتباطات مالی. وقتی کاری نوآورانه باشد، در مقابل کسبوکارهای سنتی قرار میگیرد و قطعا جبههگیری و مقاومت از سمت آنها وجود دارد و همین مسئله ریسک خیلی زیادی ایجاد میکند. مهم ترین توصیه من به افرادی که قصد دارند در این مسیر حرکت کنند این است که حتما به مجموعه بزرگتری مثل شتابدهندهها و مراکز رشد بپیوندند تا بتوانند از ظرفیتهای آنها هم از نظر تجربی، فنی و مالی استفاده کنند.»این فعال فناوری مالی در پایان با اشاره به این که شرکت در جشنوارهها و مسابقات میتواند در پیشرفت کسبوکارهای نوپا به ویژه فعالان حوزه فین تک تاثیرگذار باشد، گفت: حضور در نمایشگاهها و رویدادها، کوچک یا بزرگ، فواید بسیاری برای استارتاپها دارد. از یک طرف ابزار قدرتمندی برای دسترسی به مشتریان فعلی و ملاقات با مشتریان جدید است تا کسبوکارها بتوانند برندی قابل اعتماد بسازند. از طرف دیگر، شانس برقراری ارتباط با شرکای تجاری بسیاری را فراهم میکند که باعث رشد کسبوکار میشود.»