الجزیره نوشت: علی اکبر دارینی، پژوهشگر مطالعات ایرانی آمریکایی تاکید کرد تهران هرگز مدت طولانی منتظر واشنگتن و اولین گام آن برای بازگشت به توافق هسته ای، یعنی رفع تحریمهای اقتصادی نمیماند.
به گزارش نباء خبر،الجزیره نوشت: علی اکبر دارینی، پژوهشگر مطالعات ایرانی آمریکایی تاکید کرد تهران هرگز مدت طولانی منتظر واشنگتن و اولین گام آن برای بازگشت به توافق هسته ای، یعنی رفع تحریمهای اقتصادی نمیماند.
در ادامه این مطلب آمده است: وی در صحبتهای خود در برنامه فراتر از خبر تصریح کرد اگر دولت جو بایدن اشتباهات دونالد ترامپ در مورد خروج از توافق هستهای را جبران نکند، ایران به افزایش غنی سازی اورانیوم ادامه می دهد.
لازم به ذکر است ترامپ حدود سه سال پیش از توافق با تهران خارج شده و تحریمهای اقتصادی علیه تهران را اعمال کرد، در مقابل، تهران بر غنی سازی اورانیوم خود افزود، تا آنجا که اخیرا اسرائیل مدعی شده دست یابی ایران به بمب هستهای نزدیک است.
پیش از این، بایدن شدیدا از خروج ترامپ از توافق هستهای انتقاد کرده و مسئولیت دست یابی تهران به بمب اتمی را متوجه او کرده بود، اما برای بازگشت خود به توافق، این شرط را گذاشت که تهران اولین قدم را برداشته و غنی سازی را به همان میزان سابق برساند.
اما دارینی تاکید میکند که تهران از موضع گیری بایدن نا امید شده و خواهان آن است که اولین گام از سوی ایالات متحده برداشته شود، چرا که این آمریکا بوده که از توافق خارج شده، نه ایران.
وی افزود: یک جناح در دولت بایدن، موافق بازگشت بدون شرط آمریکا به توافق هستهای است، در مقابل، جناح دیگر، خواستار وارد کردن شروط جدیدی به این توافق هستند. به این ترتیب در صورتی که واشنگتن تصمیم به گذاشتن شروطی بگیرد که ارتباطی به توافق ندارد، این امر با شکست مواجه میشود.
تهران مخالف مشارکت دولتهای جدید در مذاکره برای توافق هستهای است و تاکید دارد پرونده هستهای جدای از مذاکرات منطقهای است. ضمن اینکه ایران دولتهای همسایه خود را به گفتگو در مورد مسائل امنیت منطقه ای، به دور از آمریکا و هر قدرت بین المللی دیگری دعوت میکند.
از سوی دیگر، جوزف سیرینسیونی، پژوهشگر برجسته اندیشکده کوینسی، میگوید: بایدن به توافق هستهای با ایران باز میگردد و در حال حاضر در حال بررسی ساز و کار بازگشت سالم برای اجرای بندهای این توافق است. وی با تایید صحبتهای دارینی تصریح میکند ایرانیها حق دارند که به عملکردها نظر داشته باشند، نه حرفها، ضمن اینکه معتقد است طرف آمریکایی در دو هفته آینده برای بازگشت به توافق اقداماتی میکند.
سیرینسیونی میافزاید: دولت بایدن شروع به تجدید نظر در تحریمهای ایران بویژه بخش مربوط به دریافت کمکها کرده و در حال بررسی تحریمهایی است که مانع از واردات واکسن و مواد لازم برای مقابله با کرونا میشود، بنابراین انتظار میرود که بخشی از تحریمهای آمریکا برای نشان دادن حسن نیت به ایران برطرف شود.
وی ادامه میدهد: این دو کشور باید رفع تحریمهای آمریکا و بازگشت ایران به تعهداتش طبق برجام را به صورت همزمان عملی کنند، چرا که این موضوع، تنها راه اعتماد سازی بین دو طرف است. این در حالی است که نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، تماسهایی را با متحدان اروپایی واشنگتن آغاز کرد و تلاش میکند تماسهایی با روسیه و عربستان و دیگر دولتهای منطقه داشته باشد.
برخی دولتهای عربی حاشیه خلیج فارس خواستار مشارکت در مذاکرات مربوط به توافق هستهای جدید با ایران هستند. صالح المطیری، رئیس مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک المطار در این باره میگوید: دولتهای خلیج فارس میخواهند دخالت ایران در امور دولتهای منطقه، به بهانه کمک به برخی از آنها متوقف شود.
ابوالفضل عمویی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاستهای خارجی مجلس ایران نیز در گفتگو با الجزیره تاکید کرد که این کشور با همسایگان خود مذاکره میکند نه با ایالات متحده، چرا که مسائل منطقهای یک چیز است و توافق هستهای چیز دیگر.