نقطه ضعف احمدی نژاد این است که همه کارها را می‌خواهد خودش انجام دهد/

مهمان این هفته ما چهره‌ای شناخته‌شده در عرصه کارگزاران نظام جمهوری اسلامی، اهل اردبیل، بسیار باصفا و صمیمیت، نخستین وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی و کسی که در مقطع کوتاهی مسئولیت سه وزارت‌خانه را بر عهده داشته است؛ مسکن و شهرسازی، راه و ترابری سابق و هم چنین ارتباطات و فناوری اطلاعات. مردم ایشان […]

مهمان این هفته ما چهره‌ای شناخته‌شده در عرصه کارگزاران نظام جمهوری اسلامی، اهل اردبیل، بسیار باصفا و صمیمیت، نخستین وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی و کسی که در مقطع کوتاهی مسئولیت سه وزارت‌خانه را بر عهده داشته است؛ مسکن و شهرسازی، راه و ترابری سابق و هم چنین ارتباطات و فناوری اطلاعات. مردم ایشان را به عنوان وزیر مسکن مهر می‌شناسند و از او خاطرات خوبی دارند. خدمت جناب آقای نیکزاد، وزیر سابق راه و شهرسازی، هستیم.

به نقل از صدا نیوز، س: شما را به عنوان وزیر مسکن مهر می‌شناسند. درست است؟

نیکزاد: به لحاظ این که در ایران مسکن بسیار برای خانوارها مهم است. تحقیقات نشان می‌دهد که اکثر ایرانیان دوست دارند مسکن ملکی داشته باشند. اگر خدا قبول کند و کاری بر مردم بزرگوار ایران اسلامی انجام داده باشیم اشکالی ندارد به عنوان وزیر مسکن مهر شناخته شویم هر چند در ادغام وزارت راه و ترابری با مسکن و شهرسازی ما معاونان و چیدمان ما به گونه‌ای بود که اینها هم از جدا بودند. اما چون مسکن مهم است و جزو گران‌ترین کالای اقتصادی است که یک خانوار در طول زندگی خود تهیه می‌کند معمولاً اخبار مسکن و مسئولین مسکن برای‌شان مهم است.

س: این مسکن مهر ایده خودتان بود؟ آقای احمدی‌نژاد یا دولت بود؟

نیکزاد: دولت وقتی در سال ۱۳۸۴ مستقر شد من استاندار اردبیل شدم. جلسه شورای عالی مسکن به ریاست آقای رئیس‌جمهور هر ۱۵ روز یک بار تشکیل می‌شد. وزیر وقت مسکن و شهرسازی، جناب آقای سعیدی‌کیا، بود. اما من به عنوان نماینده استانداران در شورای عالی مسکن شرکت داشتم.

دولت در سال ۱۳۸۴ با شعار عدالت و مهرورزی مستقر شد. وقتی مستقر شد و با مطالعاتی که انجام داد و من خبر دارم دید که ایران اسلامی ۷۵ میلیون جمعیت دارد و ۱۷ و نیم میلیون خانوار دارد و ۱۶٫۲ مسکن دارد. یعنی در آن مقطع عرضه و تقاضا حدوداً یک و نیم میلیون کسری داشت. اگر خانوارها قدرت خرید هم داشتند عرضه و تقاضا با هم بالانس نبود. یعنی به اندازه ۱۷٫۴میلیون خانوار مسکن در کشور نبود.

۵۰ سال گذشته، قبل از انقلاب، بعد از انقلاب برنامه‌های مختلف از قوانین زمین شهری و واگذاری زمین، سیاست پاک، پس‌انداز، انبوه‌سازی، کوچک‌سازی، اجاره به شرط تملیک، حمایت از انبوه‌سازان همه را مطالعه کردند و دیدند دولت موفق نبوده برای اقشار کم‌درآمد مسکن تهیه کند.

دنیا را مطالعه کردند تا ببینند در دنیا چه اتفاقی رخ داده است و کدام کشورها موفق بودند. مطالعات زیادی انجام دادند و در نهایت به یک لایحه رسیدند. تحت عنوان لایحه ساماندهی و حمایت از عرضه و تولید مسکن بود که به قانون در سال ۱۳۸۶ تبدیل شد و الان هم آن قانون جاری و ساری است و بسیار قانون مترقی است.

روح این قانون می‌خواهد کاری کند این مسکن مولفه‌هایش تخفیف داده شود نه بر انبوه‌سازان بلکه برای کسانی که مصرف‌کننده هستند یعنی مردم. مستحضر باشید هر کس در مسکن مهر خانه گرفته چه در شهر و چه در روستا ما اصطلاحاً می‌گوییم فرم جیم او سبز بوده است یعنی این خانوار بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی خود و همسر و افراد تحت تکفل او از دولت زمین، آپارتمان و وام یارانه‌دار نگرفته است. با این ایده ۳ میلیون مستاجر روی دست دولت بود. شما تجسم کنید زمان سال ۸۴ که یک و نیم میلیون کسری مسکن دارید. از ۲۱٫۴دهم خانوار کشور سه میلیون مستاجر دارید و حتماً باید کاری شود که بر اقشار کم‌درآمد و متوسط درآمد مسکنی را بسازید که با ۱۰-۵ میلیون اینها صاحب‌خانه شوند. زیربنای این کار که تامین زمین و جانمایی  هادر زمان دولت نهم، وزارت آقای مهندس سعیدی کیا، اتفاق افتاد. من که سال ۸۸ معاون عمرانی وزیر کشور شدم باز در این جلسه از طرف آقای وزیر شرکت می‌کردم. سال ۱۳۸۸ که دولت دهم مستقر شد ما توفیق داشتیم وزارت شهرسازی برویم و این کار را به صورت ویژه عملیاتی کردیم.

س: برخی از دوستان انتقاد دارند که کاری که در مسکن مهر انجام شد و وام‌هایی که داده شد به خصوص از طرف بانک مسکن، تورم‌زا بود. تورمی که به خود دولت هم لطمه زد. این را چه میزان قبول دارید؟ حساب این را می‌کردید؟

نیکزاد: دولت آقای هاشمی رفسنجانی کشور را با نقدینگی هزار و ۸۸۰ میلیارد تحویل گرفت و با ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تحویل داد. جناب خاتمی با ۱۳ هزار و ۵۰۰ میلیارد تحویل گرفته است و با ۹۲ هزار میلیارد تحویل داده است. جناب آقای احمدی نژاد با ۹۲ هزار میلیارد تحویل گرفته و مرداد ۱۳۹۲ با ۴۹۲ هزار میلیارد تحویل داده است. شما درصدهایی را حساب کنید اولی ۷٫۸دهم است. دومی ۶٫۸ دهم است. سومی ۵٫۶ دهم است. پائین‌ترین رشد نقدینگی در زمان دولت آقای احمدی‌نژاد بود. مرداد ۱۳۹۲ وقتی کشور با نقدینگی ۴۹۲ هزار میلیارد تومان تحویل شد الان بالغ بر یک میلیون و ۲۵۰ هزار میلیارد تومان است. یعنی ۶۸۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی افزایش یافته است. بنابراین دولتی انقلابی آمده است برای ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد خانه بسازد. من به یاد دارم در سال ۸۵ رئیس‌جمهور وقت می گفت که سالانه می‌خواهیم ۲۰۰ هزار مسکن روستایی را مقاوم‌سازی کنیم. خیلی از دوستان ما که دست‌اندرکار اجرا بودند باور نداشتند اما در ۸ سال دولت نهم و دهم یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکن روستایی افتتاح شد.

معنی این است که اگر زلزله‌ای در روستاها اتفاق افتد ما کشته‌های آن چنانی نخواهیم داشت. الان در اخبار صداوسیما خیلی وقت است از زلزله و کشته‌هایی که قبلاً همواره تکرار می‌شد کم خبر می دهید. دلیل این است که اگر مسکن‌های روستایی را مقاوم‌سازی نکنید در یک زمستان در  آذربایجان، هریس و ورزقان، ما ۱۵ هزار خانواده کن‌فیکون می‌شوند. بنابراین ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار خانه می‌خواهد ساخته شود که در مقابل ۲۱٫۲دهم خانوار است.

عزیزانی که بحث نقدینگی را آن زمان مطرح کردند و این پایه پولی را در ضریب فزاینده ضرب کردند و مطلب نقدینگی را مطرح کردند و گفتند ۴۰ هزار میلیارد تومان و در ۵ ضرب کردند شد ۲۰۰ هزار و ۲۰۰ هزار تقسیم بر ۵۰۰ هزار میلیارد نقدینگی وقت کردند و گفتند ۴۰ درصد تورم را مسکن مهر ایجاد کرده است. من یک سوال دارم؛ برای مسکن مهر مگر سالانه چه میزان وام دادند؟ ۵ هزار میلیارد تومان بود. چون در ۸ سال کل وامی که گرفته بودیم ۳۹ هزار و خرده‌ای بود.

س: ۴۰ هزار تا مثلا.

نیکزاد: الان نزدیک ۵۰ هزار تا است. برای ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار خانوار، برای ۱۶ و نیم میلیون ایرانی. بعد چه می‌خواهیم به این خانوار ایرانی بدهیم؟ شهری‌ها ۲۰ الی ۲۵ میلیون نه ۳۰ میلیون تومان و در روستا از ۵ میلیون تومان شروع شد و در نهایت به ۱۲ �

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید