«این میزان قطعا به غنای مورد نیاز برای تولید سلاح (اتمی) نزدیک است. غنای مورد نیاز برای تولید سلاح ۹۰ درصد است و این ۶۰ درصد است. کسی نمیگوید آنها (ایران) سلاح تولید میکنند اما روشن است که انباشت مواد اتمی با غنای بالا نیازمند حضور بازرسان آژانس است که مطمئن شوند همهچیز مرتب است»
به گزارش نباءخبر، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای سیاسی علیه برنامه صلحآمیز هسته ای ایران مدعی شد که پاسخ ایران به پرسشهای آزانس اختیاری نیست بلکه الزامی است
رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی این اظهارات را در مصاحبه با شبکه الجزیره انگلیسی مطرح کرد.
او از سه سال پیش ادعاهایی را درباره آنچه فعالیتهای هستهای اعلام نشده در مکانهایی در ایران خواند، مطرح کرده است. این ادعا نخستین بار از سوی نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مطرح شد و پس از آن توسط رسانهها و مذاکرهکنندگان غربی دامن زده شد.
جمهوری اسلامی ایران ضمن رد ادعاهای مطرح شده همواره تاکید کرده است که تعهدات کشورها در حوزه پادمان نامحدود نیست.
دکتر محسن نذیری اصل، سفیر نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین پیشتر گفته بود که برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان از شفاف ترین برنامه ها در میان کشورهای عضو آژانس است.
وی با تأکید بر اینکه اجرای بدون وقفه پادمان و فعالیت های گسترده راستی آزمایی آژانس در ایران طی دو دهه اخیر تنها در پرتو همکاری و حسن نیت ایران امکان پذیر بوده است، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن پایبندی به اصل وفای به عهد در اجرای تعهدات بین المللی خود، در دفاع از منافع و حقوق کشور و مقابله با فشارها و زیاده خواهی های آمریکا و کشورهای غربی مصمم و پایدار خواهد بود.
با این حال شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۲۶ آبان ماه گذشته به قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده آمریکا و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، ناظر بر همکاری بیشتر ایران با آژانس برای حل مسائل ادعایی رای موافق داد. ایران نیز در واکنش به این قطعنامه، اقداماتی را با حضور بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مجتمعهای غنیسازی نطنز و فردو صورت داد که مهمترین آن تولید اورانیوم با غنای ۶۰ درصدی در نیروگاه فردو است.
گروسی در ادامه مصاحبه با الجزیره ادعا کرد:«این میزان قطعا به غنای مورد نیاز برای تولید سلاح (اتمی) نزدیک است. غنای مورد نیاز برای تولید سلاح ۹۰ درصد است و این ۶۰ درصد است. کسی نمیگوید آنها (ایران) سلاح تولید میکنند اما روشن است که انباشت مواد اتمی با غنای بالا نیازمند حضور بازرسان آژانس است که مطمئن شوند همهچیز مرتب است»
گروسی سپس با تکرار اتهامات پادمانی گفت: «هنگامی که این مسائل را کنار هم میگذارید، نیاز به شفافسازی است»
مدیرکل آژانس پشرفتهای هستهای ایران در حوزه غنیسازی اورانیوم را «سریع» و به شکل «قابلتوجهی» توصیف کرد و گفت که راهاندازی سانتریفیوژهای نسل جدید نشان میدهد که ایران «مصمم است اورانیوم بیشتری را با سرعت بالایی تولید کند»
وی با اشاره به محدودیتهای غنی سازی اورانیوم در ایران درچارچوب برجام افزود که تحرکات ایران نشاندهنده این واقعیت است که «آنها خیلی فراتر از آنچه توافق شده بود حرکت میکنند و پشت سر این اقدامات یک پیام نهفته است»
او در حالی این مطلب را بیان کرد که محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان پیشتر گفته بود: سلاح هسته ای در راهبرد ایران جایی ندارد و چیزهایی که مطرح می شود تنها اتهامات مغرضانه است. وی تصریح کرد: ما آماده پایبندی به توافق هسته ای هستیم به شرطی که طرف های دیگر به تمام بندهای توافق پایبند باشند.
رافائل گروسی در پاسخ به سووالی درباره نسل جدید سانتریفیوژها در ایران تصریح کرد که استفاده از ماشینالات جدید برای غنیسازی مواد هستهای، نشانگر تمایل ایران برای ساخت سلاح اتمی نیست. وی با اشاره به حق کشورها برای غنی سازی ادعا کرد که همکاری ایران با آژانس میتواند شبهات ادعایی را برطرف کند. وی افزود: غنی سازی اورانیوم ممنوع نیست اما شما وظیفه دارید اطمینان دهید که اقدامات شما شفاف است و انحرافی در تولید مواد اتمی برای اهداف غیر صلح آمیز وجود ندارد»
وی با این حال نسبت به فقدان تعاملات «چشم در چشم» میان آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران بر سر مسائل ادعایی پادمانی گلایه کرد و گفت: «حرف ما این است که باید بنشینیم و با یکدیگر صحبت کنیم.» گروسی با اشاره به فعالیت جاری بازرسان آژانس در ایران گفت: اینطور نیست که ما در ایران حضور نداریم اما ظرفیتها (برای بازرسی) به طور مرتب در حال کاهش است.
مدیرکل آژانس در حالی این مطلب را بیان کرد که جمهوری اسلامی ایران درباره تبعات مواضع غیرسازنده غرب در قبال برنامه صلح آمیز هستهای ایران و تصویب قطعنامه ضد ایرانی اخیر در نشست اخیر شورای حکام هشدار داده بود. رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان ۲۵ آبانماه گفته بود که اگر قطعنامه شورای حکام تصویب شود، علاوه بر تدابیر جبرانی ایران، برنامه سفر هیات فنی آژانس نیز زیر سووال میرود.