به گفته برخی تحلیلگران، دولت بایدن، سومین دولت اوباما محسوب میشود. اوباما برخلاف سایر روسای جمهوری امریکا همچنان جلسات منظم خود را در خانهاش برگزار میکند و در مرکز شهر واشنگتن اقامت دارد.
به گزارش نبأخبر،برخی ناظران معتقدند اوباما به صورت فعالی در حال ایفای نقش در صحنه سیاسی امریکا و در حزب دموکرات است؛ امری که در ایفای نقش وی در انتخابات سال گذشته کنگره و سنا نیز مشهود بود. سابقه او نیز نقش پشت پرده را تقویت میکند؛ جایی که در انتخابات درونحزبی دموکرات در سال ۲۰۰۸ هیلاری کلینتون را شکست داد، اما بعدا با آوردن او به کابینه و سپردن سکان وزارت خارجه به دستش، حیات سیاسی وی را احیا کرد؛ تقریبا مانند آن کاری که برای معاونش یعنی جو بایدن انجام داده است.
نوت گینگریچ، رییس سابق مجلس نمایندگان امریکا به تازگی گفته که باراک اوباما رییسجمهوری اسبق امریکا مغز متفکر دولت بایدن بوده و در حال مدیریت و اداره کردن دولت اوست. او ضمن حمله به بایدن گفته که او توانایی شناختی نداشته و با واقعیت ارتباطی ندارد.
رییس سابق مجلس نمایندگان امریکا همچنین ادعا کرده که به شخصه معتقدم اوباما دولت را اداره میکند. در واقع هر کاری که به صورت هوشمندانه در این دولت صورت میگیرد از سوی نفرات و دستیاران اوباماست و رییسجمهوری فعلی امریکا نوک کوه یخ است. یعنی نفرات اصلی و مهم، اوباما و هیلاری کلینتون بوده و بایدن در نقطه ضعیف این مثلث قدرت قرار دارد. چنین موضوعی پیش از اینکه به صورت رسمی ازسوی رییس سابق مجلس نمایندگان امریکا مطرح شود، در افکار عمومی امریکا با تشدید شدن وضعیت حواسپرتی بایدن مورد سوال بود؛ اینکه واقعا چه کسی نمایشنامه اصلی در کاخ سفید را کارگردانی میکند.
در این خصوص مجله اسپکتور در گزارشی که حدود یکماه قبل منتشر کرده، آورده است: برای پاسخ به این سوال اسامی مختلفی مطرح میشود، از ران کلین رییس سابق کارکنان کاخ سفید گرفته تا سوزان رایس، مشاور اسبق امنیت ملی. حتی در این میان نام شوهر کاملا هریس معاون جو بایدن نیز مطرح میشود. اما تنها نامی که باید بیش از همه به آن توجه کرد فردی است که توانست در سال ۲۰۲۰ میدان را برای بایدن جهت پیروزی در انتخابات فراهم کرده و هریس را به عنوان معاون وی به کار بگمارد. این شخص کسی نیست جز باراک اوباما، رییسجمهوری پیشین امریکا.
سومین دولت اوباما
در واقع به گفته برخی تحلیلگران، دولت بایدن، سومین دولت اوباما محسوب میشود. اوباما برخلاف سایر روسای جمهوری امریکا همچنان جلسات منظم خود را در خانهاش برگزار میکند و در مرکز شهر واشنگتن اقامت دارد. پیش از این بهانه وی برای ماندن در واشنگتن این بود که دخترش مدرسهاش را تمام کند. حتی برخی عنوان میکردند که برای از میدان به در کردن ترامپ، حضور اوباما برای تجمع مخالفان در واشنگتن ضروری است. اما حالا نه تنها دختر او فارغالتحصیل شده، بلکه ترامپ نیز از کاخ سفید رفته است؛ اما اوباما همچنان در خانه ۲۲۰ متری خود در مرکز واشنگتن زندگی میکند.
در این میان منابع مختلفی گفتهاند که وی جلسات منظمی را با حضور چهره برجسته کاخ سفید، برخی قانونگذاران و اعضای سرویس مخفی در خانه خود برگزار میکند. اما در طول این مدت هیچ خبرنگاری نتوانسته بفهمد که دقیقا محتوای این جلسات چیست و در آنجا چه میگذرد؟
چنین اتفاقی موردی نادر برای یک رییسجمهوری سابق امریکا محسوب میشود. در واقع اگر تمامی ادعاها مبنی بر اداره دولت توسط اوباما از پشت پرده درست باشد، این فرضیه که بایدن به عنوان یک پیرمرد، عروسک دست اوباماست نیز تقویت میشود. این مساله با گفتههای خود اوباما نیز مطابقت دارد؛ جایی که او در سال ۲۰۱۵ طی یک مصاحبه گفته بود: با خودم میگویم، آیا میشود یک مرد یا زن جلوی صحنه قرار داشته باشند و من در زیرزمینم اوضاع را مرتب کنم؟ چنین چیزی برای من واقعا جذاب خواهد بود!
به گفته گزارشگر مجله اسپکتور، اکنون برخی رفتارها و تصمیمات را از سوی بایدن مشاهده میکنیم که با دوران سناتوری وی که به عنوان فردی میانهرو شناخته میشد کاملا در تضاد است. مانند مواضعی که او در خصوص جدالهای تفرقهافکنانه فرهنگی میگیرد، بدون اینکه هیچ توضیح قانعکنندهای در این ارتباط داشته باشد. همچنین سکوت رسانهها نیز در مورد اقدامات اوباما جالب توجه است. خانه او در واشنگتن محل آمد و رفت مقامات است، اما کمتر خبرنگاری در این مورد کنجکاوی به خرج میدهد. مساله زمانی پیچیده میشود که بدانیم پیش از این دونالد ترامپ و رفت و آمدهایش بهشدت زیر ذرهبین رسانهها بود، اما حالا در زمان بایدن چنین علاقهای از سوی رسانهها دیده نمیشود و این موضوع بهشدت تعجببرانگیز است.
جلسات اوباما با نمایندگان جوان کنگره
این مساله زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که بدانیم، اوباما در بهار امسال جلساتی را با عدهای از نمایندگان جوان کنگره به صورت خصوصی ترتیب داده است. طبق گزارشی که در این خصوص نشریه پولیتیکو منتشر کرده، هر چند یکی از مقامات کاخ سفید این موضوع را تایید و یکی از مشاوران اوباما نیز از اظهارنظر در این خصوص خودداری کرده است، اما بدون شک چنین جلساتی از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا او فردی بوده که در زمان ریاستجمهوری خود به ندرت علاقه داشته که از جلسه و مشاوره قانونگذاران بهرهمند شود.
از طرف دیگر شاهد هستیم که اوباما از زمان کنار رفتنش از قدرت در سال ۲۰۱۶ به بهانههای مختلف ازجمله سخنرانی، گردهمایی، ویدیو، پادکست و… نقش یک واسطه مهم در فرآیند قدرت حزب دموکرات ایفا کرده است. در این میان برخی از شرکتکنندگان در این جلسات گفتهاند که دلیل اصلی دعوتشان را نمیدانند، اما چیزی که هست به آنها توصیه شده که از انتقاد شدید علیه بایدن پرهیز کنند. همچنین گفته شده این گردهماییها ایده اوباما بود تا با ستارههای در حال ظهور حزبش، بیش از شش سال پس از ترک قدرت، در ارتباط باشد.
به همین دلیل است برخی ناظران معتقدند اوباما به صورت فعالی در حال ایفای نقش در صحنه سیاسی امریکا و در حزب دموکرات است؛ امری که در ایفای نقش وی در انتخابات سال گذشته کنگره و سنا نیز مشهود بود. سابقه او نیز نقش پشت پرده را تقویت میکند؛ جایی که در انتخابات درونحزبی دموکرات در سال ۲۰۰۸ هیلاری کلینتون را شکست داد، اما بعدا با آوردن او به کابینه و سپردن سکان وزارت خارجه به دستش، حیات سیاسی وی را احیا کرد؛ تقریبا مانند آن کاری که برای معاونش یعنی جو بایدن انجام داده است.