«مورد ایران و امارات چون ارجاع اختلاف را شاهد هستیم، رسیدگی ترافعی میشود. اما چون در نظام بینالمللی مسئله صلاحیت قضایی اجباری نداریم و ارجاع اختلافات به دیوان فقط با موافقت دولتهای طرف اختلاف اتفاق میافتد بنابراین ایران میتواند ارجاع اختلاف به دیوان را نپذیرد. مگر آنکه قطعنامهای از سوی شورای امنیت صادر شود و الزام ارجاع به دیوان ذکر شده باشد.»
به گزارش نبأخبر،دیوان بینالمللی دادگستری به عنوان رکن قضایی سازمان ملل متحد عمل میکند و از دو طریق ترافعی و مشورتی در خصوص اختلافات بینالمللی دادگستری اظهارنظر میکند.
مرضیه قبادی، مدرس دانشگاه میگوید در رسیدگی ترافعی، یک دعوای حقوقی بین دولتها وجود دارد که آن را به دیوان ارجاع میدهند اما رسیدگی مشورتی به این صورت است که یک اختلاف به معنای واقعی وجود ندارد و دیوان صرفا درباره موضوعاتی که از آن سوال شود، نظر مشورتی میدهد.
قبادی افزود:«مورد ایران و امارات چون ارجاع اختلاف را شاهد هستیم، رسیدگی ترافعی میشود. اما چون در نظام بینالمللی مسئله صلاحیت قضایی اجباری نداریم و ارجاع اختلافات به دیوان فقط با موافقت دولتهای طرف اختلاف اتفاق میافتد بنابراین ایران میتواند ارجاع اختلاف به دیوان را نپذیرد. مگر آنکه قطعنامهای از سوی شورای امنیت صادر شود و الزام ارجاع به دیوان ذکر شده باشد.»