میچ مککانل، رهبر اکثریت مجلس سنای آمریکا سهشنبه اعلام کرد، سنا قرار است در حمایت از تمدید تحریمهای ایران به مدت ده سال دیگر رأی دهد و سپس این لایحه را برای تأیید نهایی به کاخ سفید فرستاده و انتظار میرود باراک اوباما ا نیز آن را به امضا رسانده و قانون تمدید تحریمهای ایران […]
میچ مککانل، رهبر اکثریت مجلس سنای آمریکا سهشنبه اعلام کرد، سنا قرار است در حمایت از تمدید تحریمهای ایران به مدت ده سال دیگر رأی دهد و سپس این لایحه را برای تأیید نهایی به کاخ سفید فرستاده و انتظار میرود باراک اوباما ا نیز آن را به امضا رسانده و قانون تمدید تحریمهای ایران را ابلاغ کند.
هری رید، رهبر دموکراتها و اقلیت در سنا نیز تاکید کرد نمایندگان دموکرات مخالفتی با بررسی این طرح ندارند.
مجلس نمایندگان آمریکا این قانون را بدون افزودن متمم تصویب کرد، اما در سنا حداقل دو طرح برای افزودن متممهایی به این قانون وجود دارد. یکی از متممهای مطرح در سنا، تصویب تحریمهای تازه به بهانه حقوق بشر، تروریسم و بحث موشکی است. متمم دیگر نیز به دنبال آن است تا همزمان با تمدید قانون، کمک ۱٫۵ میلیارد دلاری تازه به اسرائیل هم تصویب شود.
در حالیکه دولت اوباما و سایر قدرت های جهانی سال گذشته به توافق هسته ای با ایران دست پیدا کردند و در ازای این توافق حذف تحریم ها علیه ایران مطرح شد، اما اعضای کنگره آمریکا می گویند که همچنان می خواهند تحریم ها علیه ایران پا بر جا بمانند تا این پیام را برساند که آمریکا به اقدامات تحریک آمیز ایران پاسخ خواهد داد و هر رئیس جمهوری در آمریکا این توانایی را دارد تا سریعا تحریم ها علیه ایران را به حالت سابق در بیاورد.
با این حال، مقامات کاخ سفید گفته اند که از نظر آنها و در شرایطی که یک سال از اجرایی شدن توافق هسته ای با ایران می گذرد، ضرورتی برای بازگرداندن تحریم ها علیه ایران وجود ندارد.
تحریم اصلی قانون داماتو
قانون تحریمهای ایران اولین بار در سال ۱۹۹۶ تصویب شد و پس از آن برای یک بازه ده ساله در سال ۲۰۰۶ تمدید شد. این قانون پایان سال جاری میلادی منقضی میشود و در صورت تمدید نشدن آن، خود به خود لغو میشد.
به موجب قانون داماتو ـ کندی « هرگونه سرمایهگذاری آتی بیش از ۴۰ میلیون دلاردرسال برای توسعه بخش نفت وگاز در ایران توسط هر شرکتی در دنیا» ممنوع می شود . این ممنوعیت قابلیت تشدید هم داشته و در صورت ادامه آنچه سیاست های تروریستی از سوی ایران در طی یکسال خوانده می شود (یعنی تا پایان سال ۱۹۹۷) به سرمایه گذاریهای بیش از۲۰ میلیون دلار نیزگسترش مییابد. بنابراین در حال حاضر این قانون علیه شرکت هایی است که سرمایه گذاری های بالای ۲۰ میلیون دلار در ایران داشته باشند.
مجازات های قانون داماتو
۱ـ ممنوعیت هرگونه کمک مالی به صادرات ـ واردات و بانک؛
۲ـ ممنوعیت صدور هرگونه مجوز صادرات تکنولوژی به نفع شخص مجازات شده؛
۳ـ ممنوعیت اعطای اعتباربیش از۱۰ میلیون دلار توسط یک نهاد بانکی امریکایی به شخص مجازات شده؛
۴ـ ممنوعیت مشارکت شرکتهای مالی مجازات شده در سیستم بانکی امریکا یا استفاده ازمنابع دولتی؛
۵- ممنوعیت خرید هرنوع کالا یا خدمات ازشخص مجازات شده توسط دولت فدرال؛
۶ ـ ممنوعیت کامل واردات تولیدات شخص مجازات شده.
در پیوست دوم برجام یعنی همان پیوستی که به توقف تحریم های ایران اشاره دارد ، تاکید شده است که برخی از بندهای تحریمی قانون ایسا (داماتو) توسط آمریکا متوقف خواهد شد.
می توان این پیش فرض را داشت که در زمان اوباما این اتفاق صورت ندهد، اما تمدید این قانون در دولت جدید جمهوری خواه امریکا که قطعا هیچگونه نگاه مثبتی به برجام نداشته و آنرا میراث دولت دموکرات پیش از خود می داند، موضوعی کاملا محتمل است.
واکنش ایران به تمدید قانون تحریم های ایران
در این رابطه رهبر معظم انقلاب اسلامی هفته گذشته در دیدار با جمعی از فرماندهان بسیج و بسیجیان سراسر کشور فرمودند: «دولت کنونی امریکا در قضیه توافق هستهای تخلفهای متعددی انجام داده است که تازهترینش تمدید تحریم ده ساله است، اگر این تحریم تمدید، اجرایی و عملیاتی شود قطعاً نقض برجام است و جمهوری اسلامی در برابر آن واکنش نشان خواهد داد.»
فرمانده کل قوا همچنین دو روز پیش در دیدار با فرماندهان نیروی دریایی ارتش با اشاره به در جریان بودن تمدید قانون داماتو در کنگره آمریکا فرمودند: « شروع کردن یک تحریم با دوباره شروع کردن آن پس از پایان زمانش فرقی نمیکند و این دومی نیز تحریم و نقض تعهدات قبلی از سوی طرف مقابل است.»
شمخانی: تمدید تحریم ها لگدزدن به برجام است
علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی امروز (سه شنبه) در نخستین اجلاسیه ملی ۴۰۰۰ شهید استان گلستان با اشاره به برخی اظهارات در خصوص احتمال تمدید تحریمهای آمریکا علیه ایران موسوم به ایسا(lsa) گفت: گرچه کشور ما از ابتدا با تحریم های ظالمانه آمریکا روبرو بوده و نتیجه آن نیز پیشرفتهای فراوان در عرصه های علمی، صنعتی و نظامی بوده است، اما تمدید تحریم ها در شرایط پسابرجام به نوعی لگد زدن به توافق برجام است.
وی تصریح کرد: تمام ناظران بین المللی و کشورها بر صحت اجرای تعهدات ایران در برجام اذعان دارند و در صورت نقض برجام از سوی طرف مقابل، بسته اقدامات فنی پیش بینی شده به عنوان پاسخ به سرعت اعمال خواهد شد.
دهقان: متضرر اصلی هر نوع اقدام نسنجیده آمریکاست
سردار سرتیپ حسین دهقان در آیین افتتاحیه هشتمین نمایشگاه بین المللی هوایی و هوانوردی ایران در مرکز همایشهای بین المللی جزیره کیش با اشاره به اینکه امروز هم دشمنان ممکن است به دنبال اشکال جدید از تحریم باشند، ادامه داد: آنها باید دقت کنند هر نوع نقص، تعلل و بازگشت از مسیر توافق شده می تواند هزینه های سنگینی برای آنها به دنبال داشته باشد.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح تصریح کرد: این تعلل و بازگشت فضای متفاوتی برای ایران ایجاد نخواهد کرد و متضرر اصلی در هر اقدام نسنجیده ، مغرورانه ، متکبرانه و جاهلانه به اقدام کنندگان بازخواهد گشت.
تخت روانچی: تمدید تحریمها نقض برجام است/ رفتار آمریکا بدعهدی است
مجید تخت روانچی، معاون اروپا و آمریکای وزیر امور خارجه عنوان کرده است: هر نوع تمدید تحریم های مربوط به برنامۀ هسته ای از نظر ما مردود است، همچنین هر نوع تحریمی که به بهانۀ دیگر اعمال شود، مردود و خلاف برجام است. در هر صورت باید منتظر بود تا مراحل بررسی طرح داماتو طی شود تا ببینیم مساله از چه قرار است.
تخت روانچی اظهار داشت: مسلماً اگر آمریکایی ها بخواهند به سمت نقض برجام حرکت کنند، جمهوری اسلامی ایران دست روی دست نخواهد گذاشت، زیرا برجام، سندی مورد توافق همگان است.
تخت روانچی دربارۀ تصویب طرح داماتو در مجلس نمایندگانِ آمریکا و تاثیر آن بر برجام گفت: این موضوع در حال حاضر، در مجلس نمایندگانِ آمریکا مطرح شده است و هنوز یک مرحلۀ دیگر دارد و آن مطرح شدن در مجلس سناست و نهایتاً اگر در هر دو مجلس تصویب شود و رئیس جمهور آن را امضا کند، تبدیل به قانون می شود. این، یکی از مواردی است که ما هم در طول مذاکرات و هم پس از امضای برجام، آن را متذکر شده ایم و همه با موضع ما در این زمینه آشنا هستند.
بروجردی: برجام نقض شود غنیسازی را به ۱۹۰ هزار سو میرسانیم
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تمدید تحریم ها علیه ایران را با توجه به اتمام زمان تحریم ها نقض صریح برجام دانست و گفت: آنچه فعلا وجود دارد مربوط به قانون آیسا است که در حال حاضر به دستور رئیس جمهور امریکا غیرفعال است و با توجه به اینکه به زودی ترامپ قدرت را در امریکا به دست خواهد گرفت، آنها سیاست های فعلی اوباما را درمورد غیرفعال کردن این قانون دنبال نخواهند کرد.
وی افزود: در نقطه مقابل براساس قانون مجلس شورای اسلامی نیز دولت مکلف شده است اقدامات لازم را در جهت منافع جمهوری اسلامی ایران در عدم اجرای برجام به کار گیرد.
بروجردی تاکید کرد: ما در مجلس شورای اسلامی معتقدیم تمدید تحریم ها خروج از تعهد امریکا، و نقض برجام است.