شاخصهای موجود حاکی از آن است که سال (۲۰۱۷) برای فلسطین تحولات مثبتی در پی نخواهد داشت. این گزارش در ادامه نوشت: در سال گذشته نیز تحولات مثبتی را در سزمینهای اشغالی شاهد نبودیم. از سوی دیگر، اختلافات داخلی بین جنبش های فلسطینی که از نیمه سال (۲۰۰۷) میلادی آغاز شد، و همچنین مسئله شهرکسازی […]
شاخصهای موجود حاکی از آن است که سال (۲۰۱۷) برای فلسطین تحولات مثبتی در پی نخواهد داشت.
این گزارش در ادامه نوشت: در سال گذشته نیز تحولات مثبتی را در سزمینهای اشغالی شاهد نبودیم. از سوی دیگر، اختلافات داخلی بین جنبش های فلسطینی که از نیمه سال (۲۰۰۷) میلادی آغاز شد، و همچنین مسئله شهرکسازی که در روند مذاکرات بین فلسطین و رژیم اسرائیل مانع ایجاد کرده بود؛ در تشدید بحران اوضاع در سرزمین های اشغالی نقش بسزایی داشته است. لازم به ذکر است که علی رغم صدور بیانیه شورای امنیت مبنی بر توقف فوری و کامل عملیات شهرکسازی که رژیم صهیونیستی اخیرا آن را رد کرد، این اقدامات همچنان ادامه دارد.
علاوه بر محاصره مرزهای نوار غزه از سوی رژیم صهیونیستی، از زمان پیروزی جنبش حماس در انتخابات (۲۰۰۶) که منجر به تنزل اوضاع معیشتی ساکنان آن -که بالغ بر ۲میلیون نفر است- شده بود، سیاستهای یهودیسازی در قدس اشغالی و حمله به مسجد الأقصی همچنان ادامه دارد.
«زیاد الحموری» مدیر حقوق اجتماعی و اقتصادی بیت المقدس، پیشبینی کرده است که سال پیش رو، در زمینه سیاسی و اقتصادی برای مردم بیتالمقدس سال سختی باشد. حموری که مرکز زیر نظر وی امور مربوط به ساکنان غزه را پیگیری میکند ادامه داد: «سال ۲۰۱۶ شاهد رشد قابل توجه تخریب منازل در بیتالمقدس بودیم که این امر با بیانیههای صادره از سوی رهبران رژیم اشغالگر صهیونیستی مبنی بر افزایش عملیات ویرانسازی مناطق اشغالی همزمان بود».
در بیانیهای که (OCHA)، دفتر هماهنگی سازمان ملل در امور بشردوستانه هفته گذشته منتشر کرد، و نسخهای از آن به خبرگزاری آناتولی رسید، آمده است: “رژیم اشغالگر صهیونیستی طی سال ۲۰۱۶ میلادی، ۱۸۳ خانه را به منظور ساخت و ساز بدون مجوز در قدس شرقی تخریب کرده که منجر به آوارگی و مهاجرت ۲۴۸ شهروند فلسطینی شده است. ضمن آن که ۷۹ منزل را نیز در سال ۲۰۱۵ ویران کرده بود که در نتیجه آن ۱۱۴ شهروند فلسطینی مجبور به مهاجرت شده بودند”.
حموری ضمن تأکید بر گسترش عملیات شهرکسازی در سال جدید، خاطرنشان کرد که مسئولان رژیم اشغالگر صهیونیستی بیانیههایی حاکی از عزم این رژیم جهت افزایش شهرکسازیها در زمینهای قدس شرقی صادر کردهاند.
مدیر حقوق اجتماعی و اقتصادی بیت المقدس، ضمن هشدار جدی نسبت به افزایش حملات علیه مسجدالأقصی در سال ۲۰۱۷ میلادی، خاطر نشان کرد: عملیات تهاجمی علیه این مسجد توسط ساکنان یهودی تندرو افزایش خواهد یافت”.
وی همچنین خاطر نشان کرد: رژیم اشغالگر صهیونیستی نیز سیاستهای جدیدی را برای تسهیل راهیابی به مسجد الأقصی را به کار خواهد بست. حموری در ادامه افزود: هدف از سیاستهای افراطی مقامات اسرائیل علیه ساکنان فلسطینی، به راه انداختن یک «جنگ جمعیتی» است که منجر به کاهش تعداد ساکنان فلسطینی و افزایش تعداد یهودیان خواهد شد.
از سوی دیگر، حموری پیش بینی کرد که رژیم صهیونیستی ضمن تلاش برای طرد تجار فلسطینی از قدس شریف، اقداماتش را برای گرفتن مالیات از بازرگانان سرزمین های اشغالی و ساکنان بیت المقدس، تشدید کند.
در رابطه با اوضاع سیاسی حاکم بر کرانه باختری و نوار غزه، «فرید ابو ضهیر»، استاد دانشگاه «النجاح» در شهر نابلس معتقد است که آینده فلسطین از نظر سیاسی در سال (۲۰۱۷) بهتر از قبل نخواهد بود. وی همچنین افزود شرایط موجود در سال پیش رو، مانع انجام روند صلح بین جنبش حماس و فتح -که شاخصترین آنها اختلاف در برنامههای مدنظر دو جنبش است- خواهد شد و این مسئله، پر کردن شکاف بین این دو جنبش را از نظر عملی دشوار ساخته است. در رابطه با پرونده شهرکسازی ابو ضهیر اظهار داشت: سال جدید در زمینه توقف شهرکسازیها شاهد تحولات مثبتی نخواهیم بود.
وی همچنین خاطر نشان کرد: تا زمانیکه فشارهای بینالمللی در عقب راندن رژیم صهیونیستی از پیشبرد اهدافش موفقیتی کسب نکرده باشد، تلاویو به سیاستهایش ادامه خواهد داد. به نظر این استاد دانشگاه فلسطینی، دلیل این عدم موفقیت، سیاستهای آمریکا در جانبداری از این رژیم و همچنین مواضع سست دولتهای قدرتمند، در رابطه با شهرکسازیها است.
از سوی دیگر و در رابطه با مذاکرات بین اسرائیل و فلسطین، ابو ضهیر اظهار داشت: ادامه گفتگو درباره روند صلح، توهمی بیش نیست؛ چرا که پیشامدهای گذشته ثابت کرده است که این گفتگوها آیندهای ندارد. شایان ذکر است که مذاکرات بین رژیم صهیونیستی و فلسطین در آوریل (۲۰۱۴ میلادی) و به دنبال خودداری اسرائیل از توقف شهرکسازیها، آزاد کردن زندانیان قدیمی و قبول راه حل دو دولت متوقف شد.
منبع : سایت فردا