علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جدید ایران، گفت که خوشبین است، اما به دنبال تضمینی از سوی آمریکا است که نه تنها بخشی از تحریمهای اقتصادی را لغو کند، بلکه قول دهد که در آینده دوباره آنها را اعمال نکند. این مذاکرات قرار است حداقل دو روز دیگر ادامه داشته باشد و روز سهشنبه به مذاکره درباره تحریمهایی اختصاص دارد که بر اساس ارتباط آنها با توافق هستهای لغو میشوند.
به گزارش نباء خبر،به گزارش گاردین، دیپلماتهای غربی پس از اولین روز مذاکرات هستهای ایران در وین اعلام کردند مذاکرات پیشرفت غیرمنتظرهای داشت، زیرا تهران رسماً موافقت کرد درباره گامهایی برای پایبندی مجدد به توافق 2015 بحث کند. انریکه مورا، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا، گفت که ایران موافقت کرده است که مذاکرات میتواند در جایی که به پایان رسیده بود از سر گرفته شود و نیاز به توافق کاملاً جدید نیست.
در ادامه گاردین نوشت: این نگرانی وجود داشت که دولت جدید ایران، پیشرفتهای حاصل شده در دور اول مذاکرات را از بین ببرد و اصرار داشت که تنها موضوع مشروع برای بحث، فهرست تحریمهای اقتصادی است که ایالات متحده باید آنها را لغو کند. مورا افزود: «این حس وجود داشت که باید سریع تر به تحریمها پایان داد». میخائیل اولیانوف، سفیر روسیه این مذاکرات را موفقیت آمیز توصیف کرد.
علی باقری، مذاکرهکننده ارشد جدید ایران، گفت که خوشبین است، اما به دنبال تضمینی از سوی آمریکا است که نه تنها بخشی از تحریمهای اقتصادی را لغو کند، بلکه قول دهد که در آینده دوباره آنها را اعمال نکند. این مذاکرات قرار است حداقل دو روز دیگر ادامه داشته باشد و روز سهشنبه به مذاکره درباره تحریمهایی اختصاص دارد که بر اساس ارتباط آنها با توافق هستهای لغو میشوند. هنوز بین دو طرف در مورد نحوه طبقه بندی تحریم ها اختلافاتی وجود دارد. ایران همچنین موافقت کرده است که روز چهارشنبه درباره اقداماتی که باید برای پایبندی مجدد به توافق انجام دهد، بحث کند.
پس از اینکه دونالد ترامپ در سال 2018 آمریکا را از توافق خارج کرد، ایران با برداشتن یک سری اقدامات برگشتپذیر اما تشدیدکننده، مفاد توافق را نقض کرد، از جمله انباشت اورانیوم غنیشده و افزایش استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته در سایتهایی که بازرسان هستهای سازمان ملل میگویند دسترسی کامل به آنها را ندارند.
این مذاکرات بین ایران، روسیه، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس انجام می شود. ایالات متحده از مذاکرات مستقیم توسط ایران کنار گذاشته شده است، اما با هیئت این کشور در وین در مورد هر موضوع پیشنهادی مشورت می شود. اگرچه جو مثبتی وجود دارد و همه خوشبین هستند اما حداقل راه پیچیده و موانع بسیاری بر سر راه توافق باقی مانده است و هنوز در غرب این ظن وجود دارد که ایران در حال توسعه فناوری هستهای خود و خرید زمان بیشتر برای توسعه آن است.
این خبرگزاری نوشت: پیشتر، یایر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل مدعی شد که دشمن سرسخت کشورش با از سرگیری مذاکرات هسته ای برای رفع تحریم ها موافقت کرده است تا در عین حال مخفیانه برنامه تسلیحاتی خود را پیش ببرد. لاپید در سخنرانی خود در لندن پیشنهاد کرد که جاه طلبی های هسته ای ایران با “تحریم های سخت تر، نظارت دقیق تر و انجام مذاکرات از موضع قدرت” متوقف می شود. وی که در کنار لیز تراس، وزیر امور خارجه بریتانیا ایستاده بود، گفت که ایران «تنها به یک دلیل در مذاکرات است و آن اینکه تحریمها برداشته شود».
وزارت امور خارجه ایران تصمیم انگلیس برای میزبانی از وزیر امور خارجه اسرائیل در روز آغاز مذاکرات را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: «بریتانیا با رژیم اسرائیل – دارنده بمب هستهای و دشمن توافق هستهای 2015 – بیانیههای ضدایرانی صادر میکند. این موضوع عدم حسن نیت مطلق و نشانه آشکاری مبنی بر اینکه لندن به دنبال حفظ توافق نیست را نشان می دهد.