دیپلمات های ارشد اروپایی که در دیدار با تیم انتقال قدرت دونالد ترامپ اقدام به مذاکره بر سر مسائل مهم از جمله برجام و توافق هسته ای کرده اند، به زیر پای نگذاشتن توافق هسته ای از سوی دونالد ترامپ امیدوار هستند؛ اما نگران این موضوع نیز هستند که دونالد ترامپ با تحت فشار گذاشتن […]
دیپلمات های ارشد اروپایی که در دیدار با تیم انتقال قدرت دونالد ترامپ اقدام به مذاکره بر سر مسائل مهم از جمله برجام و توافق هسته ای کرده اند، به زیر پای نگذاشتن توافق هسته ای از سوی دونالد ترامپ امیدوار هستند؛ اما نگران این موضوع نیز هستند که دونالد ترامپ با تحت فشار گذاشتن ایران از مسیرهای دیگر منجر به ناکارآمدی توافق شود.
در چند هفته گذشته مقامات اتحادیه اروپا و رؤسای دولت های اروپایی در پی نگرانی هایی که در رابطه با ریاست جمهوری دونالد ترامپ و شرایط و وضعیت آینده خود داشته اند، حتی قبل از اعلام نام رکس تایلرسون به عنوان وزیر خارجه جدید آمریکا، اقدام به اعزام هیأت های دیپلماتیک در سطح بالا به واشنگتن کرده اند.
در ۲۱ نوامبر هلگا اشمیت، دیپلمات ارشد اروپایی به واشنگتن سفر کرد و طی هفته گذشته نیز دبیران سیاسی وزرای خارجه انگلستان، فرانسه و آلمان به ایالات متحده سفر کرده اند تا با مقامات ارشد دولتی در کاخ سفید و همچنین مقامات ارشد در تیم انتقال قدرت دونالد ترامپ گفت وگو و مذاکره کنند.
به گفته روزنامه وال استریت ژورنال، از مهمترین دغدغه های دیپلمات های اروپایی، مسأله برجام و توافق هسته ای با ایران است. مقامات اروپایی تا کنون چندین بار تأکید کرده اند که این توافق تا به این جای کار بسیار خوب اجرایی شده و بعد از انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا نیز به شکل موکد ابراز کرده اند که طرف های اروپایی به تعهدات خود در قبال این توافق کاملا پایبند خواهند ماند.
اروپا امیدوار استف از مزایای اقتصادی که بر اساس توافق هسته ای در مراوده تجاری با ایران به دست می آید بهرمند شوند و در عین حال، نگرانی ها در مورد برنامه هسته ای ایران را نیز برطرف سازند؛ اما این تنها موضوع اروپایی ها در دیدار با تیم انتقال قدرت ترامپ نبوده است. نگرانی آنها در مورد وضعیت سیاست خارجی با روسیه و موضوع سوریه نیز از دغدغه های دیگر اروپایی ها بوده است.
بر اساس گزارش هایی که منتشر شده است اکنون دیپلمات های اروپایی اطمینان دارند که دونالد ترامپ قرار نیست طبق آنچه در رقابت های انتخاباتی وعده داده بود، توافق هسته ای با ایران را پاره کند. یکی از این دیپلمات ها گفته است: درک مهمی از این وضعیت وجود دارد که اگر این توافق پاره شده و زیر پا گذاشته شود، اشتباه بزرگی صورت خواهد گرفت.
بر اساس برجام در قبال محدودیت در برنامه هست ای ایران، بسیاری از تحریم های بین المللی در حوزه انرژی مالی و سرمایه گذاری از روی ایران برداشته می شود. در حالی که این تحریم ها از روی صدها شرکت و فرد ایرانی برداشته می شود، سایر تحریم های دیگر اروپا و آمریکا از جمله تحریم های مربوط به تروریسم ـ به گفته و ادعای مقامات غربی ـ همچنان پابرجا خواهند ماند.
مقامات ارشد تیم ترامپ به دیپلمات های اروپایی گفته اند، توافق هسته ای با ایران به آنها میدان عمل وسیعی برای اعمال تحریم های جدید در حوزه تروریسم و حقوق بشر در رابطه با اقدامات ایران در منطقه خاورمیانه، حمایت از حزب الله لبنان و بشار اسد در سوریه می دهد.
مقامات اروپایی نیز تأکید کرده اند که امکان وضع تحریم های جدید و فشار مضاعف بر ایران در برخی حوزه ها از جمله حوزه موشکی و بالستیک و جود دارد. اما با این حال ابراز نگرانی کرده اند که اعمال مجدد برخی تحریم ها از سوی ایالات متحده به ویژه تحریم افراد و نهادهایی که به واسطه توافق از تحریم های سابق معاف شده اند، می تواند منجر به آن شود که ایران در نهایت و با سرعت به برنامه سابق هسته ای خود بازگردد.
دیپلمات های اروپایی بیان کرده اند که در صورت اقدام به اعمالی که منجر به در خطر افتادن توافق هسته ای با ایران از سوی آمریکا شود، طرف های اروپایی هیچ تعهدی برای برگرداندن تحریم های سابق بر روی ایران به آمریکا نخواهند داد.
یکی دیگر از این دیپلمات های ارشد اروپایی در این باره گفته است: ما همواره هشیار و آگاه بوده ایم که باید مرز مهم بین احترام به توافق هسته ای و سایر اقداماتی که در قبال ایران می تواند انجام شود – بدون در خطر انداختن توافق هسته ای – را رعایت کرد. و من موافقم که اگر ما در شناسایی این مرز اشتباه کنیم، ایران ما را متهم به اقدام علیه تعهدات و قول هایمان خواهد کرد.
منبع:تابناک